Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-11-20, 17:35 Autor: Daniel Klimczak

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Tego przez 2 dni uczyły się opolskie gospodynie w ramach warsztatów w Pawłowicach

Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Zakończyła się kolejna odsłona warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich. Tym razem, przez ostatnie 2 dni, w pałacu w Pawłowicach swoje umiejętności poszerzały członkinie 11 organizacji.
To drugie tego typu zajęcia w naszym regionie, które zorganizowano tej jesieni. Poprzednie odbyły się na początku listopada w Pokrzywnej. Jak mówi Justyna Osiecka-Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, tym razem panie poznawały nowe sposoby przygotowywania dań śląskich i kresowych.

- Wiadomo, że nie chcieliśmy uczyć pań z kół gospodyń wiejskich przygotowywania klusek śląskich czy modrej kapusty, bo w tym są mistrzyniami i to one mogą uczyć innych. Chcieliśmy im pokazać, że tradycyjną kuchnię śląską można trochę przełamać nowoczesnością - tłumaczy.

W trakcie zajęć wskazywano między innymi na zalety kuchni molekularnej. W ten sposób przygotowano lody na bazie ciekłego azotu. Jeden z prowadzących warsztaty, Patryk Buchta, będący właścicielem firmy Pracownia Smaków wskazuje, że tego typu metody mogą pomóc w podtrzymaniu kulinarnych tradycji regionu.

- Przede wszystkim pozwala to, mówiąc brzydko, wcisnąć tę kuchnię tym paniom. Tradycyjna kuchnia śląska powoli odchodzi w zapomnienie. Każdy zna roladę, każdy zna kluski śląskie, ale jest mnóstwo innych śląskich potraw, które są powoli zapominane. Łącząc ją z tą nowoczesnością, próbujemy nauczyć zapomnianych potraw - powiedział.

Z kolei Paweł Ochman, który prowadził część dotyczącą kuchni kresowej przyznaje, że tego rodzaju potrawy wpisują się w aktualne trendy dotyczące sposobów żywienia.

- Ta kuchnia była kuchnią w większości wegetariańską, a wręcz nawet wegańską, dlatego że zupy przygotowywane nie były właśnie na mięsie, tylko na warzywach podsmażonych na tłuszczach, szczególnie na olejach, co powodowało, że te warzywa nabierały takiej głębi smaku i wcale nie był potrzebny dodatek jakiejś wkładki mięsnej - dodaje

Uczestniczki szkolenia przyznają, że zdobyta w ten sposób wiedza pozwoli na urozmaicenie domowego menu. Pani Sabina z Dalachowa, której rodzina przybyła na Opolszczyznę spod Wielunia zwraca uwagę, że dobry smak i zdrowie na talerzu mogą iść ze sobą w parze.

- Będę u siebie to stosować w domu, bo bardzo mi się podobają te rozwiązania. I smakowo, i zdrowotnie. Bardzo fajne rzeczy - zachwala.

Dodajmy, że to nie koniec serii podobnych warsztatów. Spotkania dla kolejnych grup planowane są na przyszły rok.
Justyna Osiecka-Sułek
Patryk Buchta
Paweł Ochman
Pani Sabina

Wiadomości z regionu

2024-05-27, godz. 07:07 Apelujemy w sprawie abonamentu! Rusza kampania rozgłośni Polskiego Radia Rozpoczyna się wspólna kampania społeczna 17 rozgłośni regionalnych Polskiego Radia - w specjalnych komunikatach we wszystkich województwach mieszkańcy… » więcej 2024-05-27, godz. 06:24 Burze nad Opolszczyzną. Jest nowe ostrzeżenie IMGW Ostrzeżenie o burzach dla wszystkich powiatów województwa opolskiego wydało wrocławskie biuro IMGW. » więcej 2024-05-27, godz. 06:23 Dwie główne nagrody na Opolskich Konfrontacjach Teatralnych 2024 Jury 48. Opolskich Konfrontacji Teatralnych doceniło dwa przedstawienia, przyznając im równoległe nagrody w wysokości 40 tysięcy złotych. Główną nagrodę… » więcej 2024-05-26, godz. 19:04 Dwie dekady Polski w UE. Okolicznościowy koncert na błoniach Politechniki Opolskiej [ZDJĘCIA] Animacje dla dzieci, karuzele i Cleo na scenie. To główne atrakcje koncertu z okazji 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. » więcej 2024-05-26, godz. 19:00 O.S.T.R. i Nowator przyjadą do Wołczyna. Co zdecydowało o doborze gwiazd na dni miasta? O.S.T.R w piątek i Nowator w sobotę to gwiazdy 29. Dni Wołczyna. Święto miasta zaplanowano na ostatni weekend czerwca (28-29.06). » więcej 2024-05-26, godz. 18:25 Rozszczelnienie instalacji propan-butan na stacji paliw w Głubczycach Uwaga kierowcy! Można spodziewać się utrudnień w ruchu na wysokości stacji paliw przy ul. Wrocławskiej w Głubczycach. » więcej 2024-05-26, godz. 14:10 Gimnastyka, sztuki walki, strefa moto. Dzień Sportu w Opolu przyciągnął tłumy mieszkańców Opolskie kluby sportowe zaprezentowały swoją ofertę podczas Dnia Sportu w Toyota Park w Opolu. » więcej 2024-05-26, godz. 12:00 Szycie chirurgiczne. III miejsce opolskich studentów w akademickich mistrzostwach Rafał Rajski, Antoni Morisson, Aleksander Mateja, Maria Werner z Uniwersytetu Opolskiego zajęli trzecie miejsce w V Akademickich Mistrzostwach Polski w Szyciu… » więcej 2024-05-26, godz. 10:30 Serwal Lambo odnaleziony. Spostrzegł go przy granicy z Czechami przejeżdżający kierowca Po 10 dniach poszukiwań dziś w nocy (26.05) udało się odnaleźć Lambo, serwala afrykańskiego. Zwierzę uciekło 16 maja z prywatnej posesji w Długomiłowicach… » więcej 2024-05-26, godz. 10:00 Pojazd członowy z usterkami. Kontrola ITD w Osowcu Pęknięta szyba, brak tarczy hamulcowej, nadmierne zużycie jednej z opon, tachograf bez kalibracji - to tylko niektóre przewinienia, jakie wykryli inspektorzy… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »