Szykuje się weekend pełen pyszności i muzyki. Miłośnicy kuchni regionalnej już po raz 14. spotkają się na pl. Kopernika w Opolu. Przed Centrum Handlowym „Solaris” pojawi się 20 drewnianych domków z pysznościami lokalnych producentów i restauratorów. Na spragnionych dobrego jedzenia czekać będą również food trucki oferujące dania z różnych zakątków świata. Będzie mnóstwo muzyki, a także warsztaty, panele i pokazy gotowania.
Impreza rozpocznie się w piątek (25.08) o godz. 15:00 i potrwa do niedzieli (27.08). Oficjalne otwarcie o godz. 18:00. Szczegóły programu zamieszczamy poniżej.
Spotkania z pasjonatami gotowania, pokazy i warsztaty
Nie zabraknie spotkań z pasjonatami gotowania. Szefowie kuchni restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania. Główną gwiazdą Festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk, najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu ,,MasterChef" oraz finalista ,,MasterChef Junior". Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty, podczas których będzie można przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego.
Mnóstwo muzyki
Nie zabraknie muzyki. Wszystko za sprawą Craft Music City, 3-dniowego konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, debiutujących artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało 9 finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży zdecydują uczestnicy imprezy.
Organizatorami XIV Festiwalu Opolskich Smaków są: Miasto Opole, Centrum Handlowe „Solaris" oraz Agencja „Craft Music". Partnerzy wydarzenia to: Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A., Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Lasy Państwowe, Zakład Komunalny w Opolu oraz Narodowe Centrum Polskiej Piosenki. Radio Opole jest patronem medialnym wydarzenia.
Program:
Piątek 25 sierpnia
15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
15.00–20.00 Wawel Truck - interaktywna ciężarówka pełna atrakcji
15.00–18.00 Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)
15.00–18.00 Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice - Danielem Lazinka: Pranzunki - popularna potrawa śląskiej wsi.
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – rosotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00-21.00 Koncerty finalistów Craft Music City
Sobota 26 sierpnia
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00–17.00 Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
12.00–17.00 Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości
12.00–15.00 Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami
13.00–18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.
13.00–13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem
13.30–18.00 Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):
- Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim
- Danie główne: casolett z golonką i fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi
- Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady
15.00–18.00 Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice – Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.
15.00-15.30 Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą
16.00–16.30 Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.
18.00–21.00 Koncerty finalistów Craft Music City
Niedziela 27 sierpnia
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00–15.00 Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.
12.00–17.00 Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
13.00–17.00 Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
13.00–17.00 Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
15.00–18.00 Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora
15.00-15.30 Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.
16.00-16.30 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.
18.00–21:00 Koncerty finalistów Craft Music City