Radio Opole » Radio Opole w powiecie brzeskim (DAB+) » Informacje z powiatu brzeskiego

Informacje z powiatu brzeskiego

2015-07-03, 14:34 Autor: Radio Opole

Zakończył się nabór do szkół średnich w powiecie brzeskim

Placówki ponadgimnazjalne w Brzegu i Grodkowie liczą uczniów po zakończonej rekrutacji. Według wstępnych szacunków do szkół pójdzie taka sama liczba, co w roku ubiegłym.

I LO i Zespół Szkół Ekonomicznych w Brzegu

Dyrektorów cieszy również to, że udało się zachęcić blisko stu młodych ludzi spoza powiatu. Do szkół średnich w Brzegu i Grodkowie będą chodzić uczniowie mieszkający w Nysie, Strzelinie i Oławie. Niespodzianką jest natomiast słaby nabór do II Liceum Ogólnokształcącego w Brzegu. - Od września ruszą tam tylko dwie klasy – wyjaśnia Michał Siek, naczelnik wydziału oświaty w brzeskim starostwie. Ich największy konkurent, I LO takich oddziałów uruchomi aż pięć.

- Jesteśmy trochę zaskoczeni, bo bardzo dobry nabór zrobił „pierwszy” ogólniak, natomiast II LO i liceum w Grodkowie nieco gorzej wypadło. Jest to dla nas jakiś sygnał, jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to będzie niedobrze. Nie spodziewaliśmy się takich wyników. Do takich dysproporcji nie dochodziło, dziś to różnica 3 klas, czyli około 80 osób. Ponadto w ostatnich latach do właśnie „drugi” ogólniak miał lepsze notowania, dlatego jesteśmy zdziwieni – tłumaczy Siek.

Naczelnik oświaty w powiecie brzeskim podkreśla, że na razie nie będą podejmowane żadne ruchy kadrowe, czy też zmiany w funkcjonowaniu placówki w Brzegu, czy Grodkowie. Jeśli jednak podobna sytuacja powtórzy się w przyszłym roku, wówczas trzeba będzie zastanowić się nad rozwiązaniem problemów z dysproporcją w szkołach.

Warto dodać, że nadal sporym zainteresowaniem cieszą się szkoły techniczne i zawodowe. We wszystkich placówkach w powiecie brzeskim uruchomione zostaną 2 – 3 klasy.

Szkoły średnie czekają jeszcze na niektórych uczniów, którzy nie przeszli rekrutacji w Opolu, Wrocławiu, czy Nysie.

Maciej Stępień

Zobacz także

140141142143144145146
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »