Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2017-04-20, godz. 17:46, Patronaty - polecamy Festiwal młodych pianistów do środy w Głubczycach Koncertem laureatów zeszłorocznej edycji w najbliższą niedzielę (23.04) o godz. 17:00 w Miejskim Ośrodku Kultury zainaugurowany zostanie XI Międzynarodowy Festiwal Młodych Pianistów. Podczas koncertu otwierającego festiwal gośćmi… » więcej 2017-04-20, godz. 12:43, Patronaty - polecamy Święto Wojciechowe od piątku do niedzieli. Zobacz program - wydarzeń mnóstwo! [ZDJĘCIA] „Wiele dni wędrował biskup Wojciech, zanim dotarł do mieszkańców grodziska. Nie zatrzymał się jednak. Nie znał zwyczajów tutejszych mieszkańców, nie wiedział jak go przyjmą. Był dla nich obcym człowiekiem. Na prawym brzegu… » więcej 2017-04-20, godz. 12:06, Patronaty - polecamy Cech rzemiosła w Opolu świętuje 70-lecie istnienia W tym roku mija 70 lat od nadania sztandaru opolskiemu cechowi rzemieślniczemu. Z tej okazji w piątek (21.04) w Centrum Nauki i Biznesu - CeNaBiz w Opolu odbędzie się konferencja „Rzemiosło - przyszłość, teraźniejszość, przeszłość”… » więcej 2017-04-20, godz. 10:25, Patronaty - polecamy Spotkanie z autorem piosenki "Gdzie się podziały tamte prywatki" już dziś w Muzeum Polskiej Piosenki 'Gdzie się podziały tamte prywatki' Gąssowskiego, „Nie zadzieraj nosa” Czerwonych Gitar, czy „Sen o Warszawie” Niemena - to niektóre z piosenek, które wyszły spod jego pióra. Napisał ich ponad 150. Marek Gaszyński - znawca… » więcej
703704705706707708709
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »