Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2016-10-24, godz. 10:46, Patronaty - polecamy Biblioteka w szkole ważniejsza niż się wydaje - o tym m.in. podczas III Opolskiej Sesji Nauczycieli Bibliotek Szkolnych i Pedagogicznych Zagadnienia związane z czytelnictwem dzieci i młodzieży oraz wymiana doświadczeń w tym zakresie wśród nauczycieli to główne cele III Opolskiej Sesji Nauczycieli Bibliotek Szkolnych i Pedagogicznych pt. „Czytam i rozumiem”. Spotkanie… » więcej 2016-10-21, godz. 16:17, Patronaty - polecamy Pokibicuj szermierzom – turniej już w sobotę w Opolu IX edycja Turnieju o Puchar Prezydenta Miasta Opola w szpadzie odbędzie się w sobotę (22.10) w hali sportowej PSP nr 29 w Opolu przy ul. Szarych Szeregów 1. Zawodnicy od 8 do 13 lat rywalizować będą w trzech kategoriach wiekowych. Udział… » więcej 2016-10-21, godz. 09:26, Patronaty - polecamy Spotkanie z Jakubem Przebindowskim już dziś w MBP Opole z lat 1945-1979 na pocztówkach z bogatej kolekcji aktora Jakuba Przebindowskiego - to temat albumu, którego premiera już dziś (21.10) w Miejskiej Bibliotece Publicznej. Neony, murale, dancingi, kina, Pewex, delikatesy, saturator… » więcej 2016-10-20, godz. 17:03, Patronaty - polecamy Na zakończenie Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery podyskutują o sukcesie W piątek (21.10) panelem dyskusyjnym zakończy się trwający od poniedziałku (17.10) Ogólnopolski Tydzień Kariery. „Bądź autorem swojej kariery” - to hasło tegorocznej edycji. Uroczyste zakończenie OTK rozpocznie się o godz… » więcej 2016-10-20, godz. 16:18, Patronaty - polecamy Hubertus w „Ostrodze” już w sobotę Gonitwa, podczas której konno ściga się tzw. 'lisa', czyli jeźdźca z ogonem przypiętym do ramienia - to główny punkt Hubertusa, który już po raz 41. odbędzie się w Ludowym Klubie Jeździeckim „Ostroga”. Sama gonitwa rozpocznie… » więcej
745746747748749750751
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »