Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2017-03-14, godz. 16:20, Patronaty - polecamy Konkurs kulinarny "Regionalne smaki" Jeszcze do środy (15.03) dwuosobowe zespoły mogą zgłaszać się do udziału w Wojewódzkim Konkursie „Regionalne smaki”. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych województwa opolskiego, a odbędzie się 29 marca… » więcej 2017-03-14, godz. 15:32, Patronaty - polecamy Rock-Time 2017 – finał już w środę w NCPP Już w środę (15.03) finał Rock-Time. Na scenie Narodowego Centrum Polskiej Piosenki zaprezentuje się pięć zespołów wybranych przez jury oraz zespół ATME z Wrocławia, o którego udziale w finale konkursu zadecydowały głosy internautów… » więcej 2017-03-13, godz. 16:52, Patronaty - polecamy Światowy Tydzień Mózgu w PG nr 7 w Opolu Trwa Światowy Tydzień Mózgu. O jego znaczeniu postanowili przypomnieć uczniowie Publicznego Gimnazjum nr 7 w Opolu. W programie wydarzenia konkurs plastyczny, prezentacje multimedialne, turniej wiedzy czy składanie modelu mózgu. » więcej 2017-03-13, godz. 13:50, Patronaty - polecamy Festiwal Filmów Rosyjskich "Sputnik nad Polską" do niedzieli w Opolu Najlepsze filmy rosyjskie z ostatnich dwóch lat będzie można obejrzeć w ramach opolskiej odsłony 10. Festiwalu Filmów Rosyjskich „Sputnik nad Polską”. Festiwal potrwa tydzień . Pierwszy seans już dziś (13.03) o godz. 19:00 w… » więcej 2017-03-12, godz. 09:15, Patronaty - polecamy Tydzień Naukowy w Opolu - zobacz program! W poniedziałek (13.03) rusza Tydzień Naukowy, w ramach którego odbędzie się Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Praca. Nauka. Cnota”. Wydarzenia związane są z obchodami 800-lecia miasta. Do udziału w konferencji zaproszono 40… » więcej
714715716717718719720
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »