Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

703704705706707708709
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »