Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2024-09-03, godz. 11:17, Patronaty - polecamy Ujazd zaprasza na dożynki gminne Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Ujazd, warsztaty pieczenia pizzy, czy pokaz kuchni molekularnej - takie kulinarne atrakcje szykowane są w najbliższą sobotę (07.09) w Ujeździe. W niedzielę (08.09) z kolei nie zabraknie… » więcej 2024-09-02, godz. 14:09, Patronaty - polecamy Gogolin zaprasza na biesiadę śląsko-bawarską i żniwniok 'Bądź dobry jak chleb' - to hasło Żniwnioka, czyli gminnych uroczystości święta plonów, które odbędą się w najbliższą niedzielę (08.09) na Placu Benedyktyńskim w Gogolinie. Żniwniok poprzedzi w sobotę (07.09) Biesiada Ś… » więcej 2024-09-02, godz. 12:53, Patronaty - polecamy II Ogólnopolski Dzień Ratownika Medycznego Ogólnopolski Dzień Ratownika Medycznego uczczony zostanie w najbliższy piątek (06.09) w auli Państwowej Akademii Nauk Społecznych przy ul. Obrońców Tobruku 5 w Nysie. » więcej 2024-09-02, godz. 10:20, Patronaty - polecamy Golec uOrkiestra gwiazdami dożynek wojewódzkich w Białej Zespół Golec uOrkiestra będzie główną gwiazdą wojewódzkiego święta plonów, które w tym roku odbędzie się 8 września w Białej. Sercem imprezy stanie się tamtejszy stadion sportowy. Na miejscu będzie czekać sporo atrakcji. » więcej 2024-08-29, godz. 12:55, Patronaty - polecamy Wyjątkowy koncert z okazji 40-lecia zespołu PIERSI Zespół PIERSI świętuje w tym roku 40-lecie powstania. Z tej okazji już w najbliższy czwartek (29.08) w Amfiteatrze Tysiąclecia odbędzie się jubileuszowy koncert. Szykuje się zabawa w rytmie największych przebojów zespołu i gości… » więcej
32333435363738
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »