W głubczyckim Rolniczaku czuć już klimat zbliżających się świąt. Uczniowie piekli pierniczki
Każdego roku w grudniu, przed Bożym Narodzeniem, uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach przygotowują tradycyjne, świąteczne potrawy i ciasta. Dzisiaj (09.12) w szkolnej kuchni klasa III g piekła pierniki.
- Większość wigilijnych potraw potrafię przygotować już sama, a gdy czegoś nie wiem, mogę liczyć na pomoc nauczycieli – mówi Martyna Kozakiewicz z III g.
- Dzisiaj piekliśmy piernika, a teraz robimy chałkę. Przepis jest ogólnodostępny, ale wyszedł bardzo dobry z dodatkiem musu jabłkowego.
Specjalnością uczniów z klas gastronomicznych głubczyckiego Rolniczaka są pierogi, zarówno te tradycyjne, jak i przygotowywane na święta z kapustą i grzybami.