Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-11-21, 21:00 Autor: Monika Matuszkiewicz

Na Politechnice Opolskiej gotowali studenci z całego świata. Bariera językowa nie stanowiła problemu

Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot. archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot. archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej. Dział współpracy międzynarodowej wraz z Instytutem Konfucjusza zorganizował smaczny wieczór. Studenci musieli jedynie przynieść produkty i stworzyć danie regionalne ze swojego państwa, z którym chcą się podzielić z innymi, a także nauczyć przyrządzania go.
- To jest już ponad 10 lat tradycji gotowania, która jest związana z programem Erasmus+, gościmy dzisiaj studentów z Indii, Kazachstanu, Ukrainy, Białorusi i Chin - mówi Marta Dembowska, uczelniany koordynator programu Erasmus+ na Politechnice Opolskiej. - Ja pokuszę się o stwierdzenie, że jest to tak naprawdę w ciągu roku akademickiego takie największe wydarzenie dla studentów Erasmusa, które łączy ze sobą i integruje ze studentami z naszej uczelni.

Dla polskich studentów dzisiejsze gotowanie to wędrówka po kulinarnej mapie świata. Postanowili również przygotować tradycyjne polskie dania.

- W ramach koła naukowego Żubr przygotowaliśmy dwa farsze do pierogów. Jeden ruski, drugi z kapustą i grzybami oraz śląski kołocz z jabłkami - mówi Kamila Koloch, studentka z Politechniki Opolskiej.

Bariera językowa dla polskich studentów nie stanowiła problemu, bo jak sami podkreślają - jeśli nie potrafimy mówić, to umiemy pokazywać.
Marta Dembowska
Kamila Koloch

Wiadomości z regionu

2020-04-02, godz. 13:46 Kilkanaście przypadków złamania zasad kwarantanny domowej w ciągu doby. Wyniki kontroli opolskiej policji 18 przypadków złamania domowej kwarantanny odnotowali minionej doby na Opolszczyźnie policjanci. Aktualnie w naszym województwie zakaz opuszczania miejsca zamieszkania… » więcej 2020-04-02, godz. 13:18 Na początek 4 żołnierzy i 2 sanitarki. Opolscy logistycy włączeni w system ratownictwa medycznego Opolscy logistycy dołączyli do załogi Opolskiego Centrum Ratownictwa Medycznego. Na początek to dwa zespoły, dysponujące własnymi sanitarkami, ale jak zapewnia… » więcej 2020-04-02, godz. 13:15 Maseczki i gogle dla medyków z opolskich szpitali. Zakupił je powiat opolski 1000 maseczek i gogli trafiło do Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu. Dziś (2.04) do szpitala MSWiA ma dotrzeć 1000 sztuk maseczek, przyłbice, gogle… » więcej 2020-04-02, godz. 11:53 Bank Żywności w Komprachcicach będzie działał, ale jedynie na dowóz i tylko dla najbardziej potrzebujących Makaron, ryż, kasza, cukier, olej, konserwy. Ponad 4 tony żywności trafiło do Ośrodka Pomocy Społecznej w Komprachcicach z Banku Żywności w Opolu. Na razie produkty… » więcej 2020-04-02, godz. 11:49 Potwierdzono 3 nowe przypadki COVID-19 na Opolszczyźnie. Łącznie w regionie choruje 78 osób Są 3 kolejne nowe przypadki zarażenia koronawirusem na Opolszczyźnie. Po 11:00 Ministerstwo Zdrowia podało komunikat o 79 zarażeniach. » więcej 2020-04-02, godz. 11:00 Kamera termowizyjna w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu Politechnika Opolska pomaga w walce z koronawirusem. Uczelnia wypożyczyła Uniwersyteckiemu Szpitalowi Klinicznemu w Opolu kamerę termowizyjną wraz z oprogramowaniem… » więcej 2020-04-02, godz. 10:30 Więźniowie szyją maseczki. Maszyny do szycia pożyczyli im mieszkańcy, materiały dostarczają wolontariusze [ZDJĘCIA] Skazani odbywający karę w Zakładzie Karnym nr 2 w Strzelcach Opolskich włączyli się do akcji szycia wielorazowych maseczek. Tylko w ciągu weekendu uszyli ich prawie… » więcej 2020-04-02, godz. 10:30 Prof. Jarosław Mamala: "Obecne wybory rektora Politechniki wyglądają na... konkurs piękności" - Nie ma obecnie możliwości prowadzenia żadnej merytorycznej dyskusji między kandydatami - powiedział w porannej rozmowie 'W cztery oczy' profesor Jarosław Mamala… » więcej 2020-04-02, godz. 09:30 Opolski oddział NFZ zawiesza przyjmowanie klientów w salach obsługi W trosce o zdrowie pracowników i pacjentów wszystkie usługi oferowane przez salę obsługi będą realizowane korespondencyjnie, telefonicznie lub przez internet -… » więcej 2020-04-02, godz. 08:30 Norbert Krajczy odchodzi z klubu PSL w sejmiku. To reakcja na wypowiedź jego partyjnego kolegi Norbert Krajczy od wczoraj (01.04) nie jest już członkiem klubu Polskiego Stronnictwa Ludowego w sejmiku województwa. Samorządowiec zdecydował się opuścić jego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »