Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-11-13, 21:00 Autor: Wiktoria Palarczyk

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu. Wystartował "Opolski Bifyj"

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Uroczystą kolacją degustacyjną na zamku w Mosznej zainaugurowano III edycję festiwalu "Opolski Bifyj". Pięciu szefów kuchni przygotowało w sumie pięć tradycyjnych potraw z regionalnych produktów. Wśród nich znalazły się: carpaccio z wędzonej piersi z kaczki, krupniok, karp wędzony, sarnina i ekler czekoladowy.
- To, co prezentujemy, to nowoczesna wersja tradycyjnych potraw - mówi Kamil Konieczny, szef kuchni Moszna Zamek. - Krupniok każdy wie jak zrobić, ale można z tego zrobić mus, zapiekankę, pasztet. Zupę z karpia można zmielić, dodać ziemniaki, trochę śmietanki. Wszystko można stworzyć na produktach regionalnych. To są już dania restauracyjne, ale każdy z nas jest w stanie to zrobić w domu.

- Chcemy poprzez potrawy i produkty regionalne promować nasz region i zachęcać do odwiedzania Opolszczyzny - mówi Stanisław Rakoczy, prezes Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, organizator wydarzenia. - To nie chodzi tylko o potrawy, ale też o produkty, olej, wino, mąkę. Wszystko, co można użyć do produkcji żywności. Podczas festiwalu będą też konkursy, prelekcje, kursy, pokaz potraw regionalnych. Co roku festiwal się rozrasta i robi się coraz bardziej atrakcyjny.

Kolejnym wydarzeniem organizowanym w ramach festiwalu jest malowanie bombek w kwiatowy wzór opolski oraz prelekcja o historii tułowickiej porcelany. Początek tego spotkania jutro (14.11) o godzinie 17.00 na zamku w Mosznej. Dodajmy, że Radio Opole objęło "Opolski Bifyj" patronatem medialnym.
Kamil Konieczny
Stanisław Rakoczy

Wiadomości z regionu

2024-04-26, godz. 09:00 Za niespełna tydzień Jarmark Cysterski w Jemielnicy. Zaplanowano szereg atrakcji Uroczysta parada rozpocznie XII Jarmark Cysterski w Jemielnicy. Wydarzenie, podobnie jak w poprzednich latach odbędzie się 1 maja i połączone będzie z obchodami… » więcej 2024-04-26, godz. 08:06 Wypadek na DK45 koło Zimnic Wielkich. Jedna osoba ranna Uwaga kierowcy. Poważny wypadek w okolicach Zimnic Wielkich na drodze krajowej nr 45. To trasa z Opola do Krapkowic. Droga jest zablokowana. » więcej 2024-04-26, godz. 08:00 Przedwojenny Prudnik na pokolorowanych fotografiach. Niebawem nowa publikacja Prudnik widziany z perspektywy jego przedwojennych mieszkańców będą mogli poznać ci, którzy interesują się historią lokalną. Wyjątkowa publikacja będzie… » więcej 2024-04-26, godz. 06:30 Fontanna na Stawie Zamkowym gotowa. Pierwszy pokaz na rozpoczęcie majówki 1 maja zostanie uruchomiona fontanna na Stawie Zamkowym przy ul. Barlickiego w Opolu. Jej remont trwał od lipca 2023 roku. Premierowy pokaz rozpocznie się o… » więcej 2024-04-25, godz. 20:30 Uczniowie z całej Polski rywalizowali w finale olimpiady dla elektryków 21 uczniów szkół ponadpodstawowych z całego kraju przyjechało do Opola na finał olimpiady 'Euroelektra'. To konkurs organizowany od 25 lat przez Stowarzyszenie… » więcej 2024-04-25, godz. 19:50 Kasztany dawno zakwitły. Za prawie dwa tygodnie ruszają egzaminy maturalne 147 uczniów czwartych klas Publicznego Liceum Ogólnokształcącego nr 1 w Opolu, tegorocznych maturzystów, odebrało świadectwa ukończenia szkoły. Uroczystość… » więcej 2024-04-25, godz. 17:40 Po wypadku, udarze, rehabilitacji. Opole uruchamia opiekę krótkoterminową Opole rusza z programem opieki krótkoterminowej dla osób potrzebujących. Będzie pierwszym w województwie opolskim, i 5 w kraju samorządem, który będzie… » więcej 2024-04-25, godz. 17:00 Głogówek chce być przyjazny dla osób niepełnosprawnych Niepełnosprawni uczniowie z trzech powiatów będą mieli bezpieczny i komfortowy przewóz do Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Głogówku. Gmina kupi… » więcej 2024-04-25, godz. 16:00 Zakład Aktywności Zawodowej przy Fundacji DOM działa już 20 lat Od 20 lat przekazują wsparcie w postaci szkoleń, praktyk i staży. Obecnie pracuje tam 60 osób z umiarkowanym lub znaczącym stopniem niepełnosprawności… » więcej 2024-04-25, godz. 15:46 Z fotela wiceburmistrza na... burmistrza. Krzysztof Reinert nowym włodarzem Gogolina Krzysztof Reinert, aktualny wiceburmistrz Gogolina, już za kilka dni będzie rządził w gminie. W wyborach samorządowych pokonał dwóch kontrkandydatów, potrzebna… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »