Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-11-13, 21:00 Autor: Wiktoria Palarczyk

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu. Wystartował "Opolski Bifyj"

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Uroczystą kolacją degustacyjną na zamku w Mosznej zainaugurowano III edycję festiwalu "Opolski Bifyj". Pięciu szefów kuchni przygotowało w sumie pięć tradycyjnych potraw z regionalnych produktów. Wśród nich znalazły się: carpaccio z wędzonej piersi z kaczki, krupniok, karp wędzony, sarnina i ekler czekoladowy.
- To, co prezentujemy, to nowoczesna wersja tradycyjnych potraw - mówi Kamil Konieczny, szef kuchni Moszna Zamek. - Krupniok każdy wie jak zrobić, ale można z tego zrobić mus, zapiekankę, pasztet. Zupę z karpia można zmielić, dodać ziemniaki, trochę śmietanki. Wszystko można stworzyć na produktach regionalnych. To są już dania restauracyjne, ale każdy z nas jest w stanie to zrobić w domu.

- Chcemy poprzez potrawy i produkty regionalne promować nasz region i zachęcać do odwiedzania Opolszczyzny - mówi Stanisław Rakoczy, prezes Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, organizator wydarzenia. - To nie chodzi tylko o potrawy, ale też o produkty, olej, wino, mąkę. Wszystko, co można użyć do produkcji żywności. Podczas festiwalu będą też konkursy, prelekcje, kursy, pokaz potraw regionalnych. Co roku festiwal się rozrasta i robi się coraz bardziej atrakcyjny.

Kolejnym wydarzeniem organizowanym w ramach festiwalu jest malowanie bombek w kwiatowy wzór opolski oraz prelekcja o historii tułowickiej porcelany. Początek tego spotkania jutro (14.11) o godzinie 17.00 na zamku w Mosznej. Dodajmy, że Radio Opole objęło "Opolski Bifyj" patronatem medialnym.
Kamil Konieczny
Stanisław Rakoczy

Wiadomości z regionu

2019-12-08, godz. 20:55 Strategia imigracyjna przedmiotem Niedzielnej Loży Radiowej W naszym regionie systematycznie rośnie zapotrzebowanie na pracowników, ale maleje liczba chętnych do podjęcia pracy. Opolscy politycy w dzisiejszej (08.12) Niedzielnej… » więcej 2019-12-08, godz. 20:41 Mariusz Żmuda Kierowcą Roku Opolszczyzny w Świątecznym Pucharze Forda W Opolu odbywał się dziś (08.12) Świąteczny Puchar Forda, który zakończył 3 rundę Kierowcy Roku Opolszczyzny. To już 23 edycja tej imprezy. O godzinie 10.00 obok… » więcej 2019-12-08, godz. 19:41 Mikołaje maszerowały przez Opole. Charytatywna akcja na rzecz oddziału chirurgii dziecięcej Marsz Mikołajów wystartował dzisiaj (08.12) w Opolu po raz szósty. Głównym celem kolejnej odsłony akcji charytatywnej było wsparcie oddziału chirurgii dziecięcej… » więcej 2019-12-08, godz. 19:40 Finał Świątecznej Paczki. "Pomagamy rodzinom w sposób mądry" W całym kraju, także w Opolu, trwa tzw. weekend cudów. Wolontariusze ze Szlachetnej Paczki dostarczają najpotrzebniejsze rzeczy do wybranych rodzin. Na Opolszczyźnie… » więcej 2019-12-08, godz. 16:30 Opole: Mikołaj zjechał do dzieci ze szpitalnego dachu Święty Mikołaj wraz ze swoimi pomocnikami zjechał... z dachu Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu. Pacjenci z oddziału pediatrii otrzymali upominki nie… » więcej 2019-12-08, godz. 15:55 Cztery samochody zderzyły się na ul. Częstochowskiej w Opolu Pojazdami podróżowało pięć osób, jedna z nich jest poszkodowana. » więcej 2019-12-08, godz. 14:20 Klinika Prawa na Uniwersytecie Opolskim - uczy zawodu studentów, bezpłatnie pomaga potrzebującym Mieszkańcy Opola i regionu mogą skorzystać z bezpłatnej pomocy prawnej udzielanej przez studentów. Przy Uniwersytecie Opolskim funkcjonuje Klinika Prawa. - To… » więcej 2019-12-08, godz. 12:54 W Opolu czuć już świąteczny klimat. Jarmark bożonarodzeniowy przyciąga mieszkańców Mimo braku śniegu, w stolicy regionu czuć już atmosferę zbliżających się świąt. Bożonarodzeniowy jarmark, który od wczoraj (07.12) funkcjonuje na opolskim rynku… » więcej 2019-12-07, godz. 16:40 O 16.30 Olesno rozbłyśnie charytatywnie. Świątecznym iluminacjom będzie towarzyszyła zbiórka pieniędzy na operację małej… Z akcją charytatywną będzie połączone tegoroczne uruchomienie iluminacji świątecznej w Oleśnie. Świąteczne lampki rozbłysną w całym mieście. » więcej 2019-12-07, godz. 16:38 Muzeum Wsi Opolskiej uczy, jak samodzielnie wykonywać świąteczne ozdoby. W skansenie trwają mikołajkowe warsztaty dla całych… Choinkowe bombki na drewnianych sklejkach ozdobione tradycyjnym opolskim wzorem kwiatowym - to tylko niektóre ze świątecznych ozdób, które własnoręcznie wykonują… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »