Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-11-13, 21:00 Autor: Wiktoria Palarczyk

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu. Wystartował "Opolski Bifyj"

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Uroczystą kolacją degustacyjną na zamku w Mosznej zainaugurowano III edycję festiwalu "Opolski Bifyj". Pięciu szefów kuchni przygotowało w sumie pięć tradycyjnych potraw z regionalnych produktów. Wśród nich znalazły się: carpaccio z wędzonej piersi z kaczki, krupniok, karp wędzony, sarnina i ekler czekoladowy.
- To, co prezentujemy, to nowoczesna wersja tradycyjnych potraw - mówi Kamil Konieczny, szef kuchni Moszna Zamek. - Krupniok każdy wie jak zrobić, ale można z tego zrobić mus, zapiekankę, pasztet. Zupę z karpia można zmielić, dodać ziemniaki, trochę śmietanki. Wszystko można stworzyć na produktach regionalnych. To są już dania restauracyjne, ale każdy z nas jest w stanie to zrobić w domu.

- Chcemy poprzez potrawy i produkty regionalne promować nasz region i zachęcać do odwiedzania Opolszczyzny - mówi Stanisław Rakoczy, prezes Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, organizator wydarzenia. - To nie chodzi tylko o potrawy, ale też o produkty, olej, wino, mąkę. Wszystko, co można użyć do produkcji żywności. Podczas festiwalu będą też konkursy, prelekcje, kursy, pokaz potraw regionalnych. Co roku festiwal się rozrasta i robi się coraz bardziej atrakcyjny.

Kolejnym wydarzeniem organizowanym w ramach festiwalu jest malowanie bombek w kwiatowy wzór opolski oraz prelekcja o historii tułowickiej porcelany. Początek tego spotkania jutro (14.11) o godzinie 17.00 na zamku w Mosznej. Dodajmy, że Radio Opole objęło "Opolski Bifyj" patronatem medialnym.
Kamil Konieczny
Stanisław Rakoczy

Wiadomości z regionu

2024-11-24, godz. 18:28 Odbudowa wałów i pozew przeciw Wodom Polskim. Spotkanie powodzian w Bodzanowie Pozwać Wody Polskie czy nie - nad tym zastanawiali się w niedzielę (24.11) mieszkańcy głuchołaskich wsi zalanych podczas wrześniowej powodzi. » więcej 2024-11-24, godz. 17:00 Na szkolenia, stroje czy wyjazdy. Są dotacje dla kół gospodyń wiejskich Do końca listopada koła gospodyń wiejskich mogą ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o dofinansowanie na działania statutowe… » więcej 2024-11-24, godz. 16:30 Grać może każdy. Szachowy weekend w Strzelcach Opolskich [ZDJĘCIA] Strzelce Opolskie w ten weekend stały się stolicą szachów. To za sprawą dwóch wydarzeń, wczorajszych mistrzostw województwa opolskiego w szachach błyskawicznych… » więcej 2024-11-24, godz. 14:45 Sejmik młodzieżowych drużyn pożarniczych. "To daje odwagę" Debata, wymiana doświadczeń i integracja - w Opolu trwa historyczny, bo pierwszy Sejmik Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych Województwa Opolskiego. » więcej 2024-11-24, godz. 13:30 W Gogolinie powstanie nowy park miejski. Samorząd zdobył unijne dofinansowanie Park miejski o powierzchni 1 hektara powstanie przy ul. Dębowej w Gogolinie. Burmistrz miasta Krzysztof Reinert informuje, że planowane jest nasadzenie 13 tys… » więcej 2024-11-24, godz. 13:00 Małe, duże i nie tylko z naszego regionu. Komprachcice organizują konkurs szopek bożonarodzeniowych Rodziny, uczniowie, znajomi i osoby indywidualne mogą wziąć udział w konkursie szopek bożonarodzeniowych organizowanym przez Samorządowy Ośrodek Kultury… » więcej 2024-11-24, godz. 12:30 TIR gubił olej. Kontrola ITD na opolskim odcinku autostrady A4 Ten samochód nie pojechał już dalej. Inspektorzy ITD zatrzymali na opolskim odcinku autostrady A4 chorwackiego przewoźnika, w którego pojeździe ciężarowym… » więcej 2024-11-24, godz. 11:00 Znane są szczegóły Kluczborskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego Dwa dni potrwa Kluczborski Jarmark Bożonarodzeniowy. Imprezę zaplanowano na weekend 7-8 grudnia w sercu miasta, czyli na rynku, od 12:00 do 20:00. » więcej 2024-11-24, godz. 10:30 Wody Polskie: trwa udrażnianie cieków i naprawa wałów opolskich rzek 31 koniecznych inwestycji i napraw po wrześniowej powodzi przeprowadziły Wody Polskie w województwie opolskim. » więcej 2024-11-24, godz. 10:00 Coraz więcej osób odwiedza wołczyńską tężnię. Zakończył się trzeci sezon inhalacji To był udany sezon tężni solankowej w Wołczynie. Obiekt do inhalacji funkcjonuje obok Koziego Parku od października 2021 roku. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »