Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-19, 21:00 Autor: Katarzyna Doros

Różne oblicza dziczyzny. Młodzi kucharze rywalizowali w kulinarnym konkursie "Regionalne Smaki" [ZDJĘCIA]

V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Dziczyzna flambirowana, konfitowana, marynowana w próżni metodą sous vide lub bejcowana, podawana z grzybami, żołędziami, malinami, a nawet czekoladą. Młodzi kucharze opolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Regionalne smaki". W tym roku ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw odnoszących się do hasła "Rok daniela. Dary lasu".
- Przygotowałyśmy roladki z bażanta w sosie czekoladowym, a do tego żelkę malinową z musem z wątróbki. Konfitujemy, czyli gotujemy w tłuszczu, żeby nadało to trochę soczystości temu mięsu. Biorąc udział w tym konkursie możemy sprawdzić swoje umiejętności i możemy się dowiedzieć, czy faktycznie to, co robimy jest fajne - mówi Patrycja Żurakowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.

- Najważniejsze dzisiaj w naszym daniu jest sous vie z jelenia, żeby było półkrwiste i sos mamy akurat borówkowo-słodko-ostry. To nasza inwencja twórcza, wszystko próbowaliśmy zrobić oryginalnie, tak smakowo teraz na czasie - dodaje Robert Prymas ze Strzelec Opolskich.

- W ocenie jury najważniejsze są smak, prezentacja i technika wykonania - wyjaśnia Łukasz Marenin z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. - Na pewno widzimy, że bardzo dużo dań jest przygotowanych nowoczesnym sposobem, jak gotowanie próżniowe. Najważniejsza jest tradycja, pierwszy taki, tradycyjny przepis, później można to oczywiście modyfikować.

- Piąta edycja konkursu, ale po raz pierwszy zmieniliśmy jego tematykę. Chcieliśmy zrobić coś innego, bo do tej pory wykorzystywaliśmy mięso wieprzowe, drobiowe, kaszę, a to okazja, żeby podnieść poprzeczkę, bo nie ukrywajmy dziczyzna jest dużym wyzwaniem dla młodzieży - dodaje Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gospodarza konkursu.

W konkursie wzięło udział piętnaście zespołów z ośmiu szkół gastronomicznych na Opolszczyźnie. Najlepszą potrawą okazała się polędwica z dzika pieczona w marynacie winno-buraczanej na sianku porowym z puree dyniowym z gruszką, imbirem, chili i kurkami, przygotowana przez Piotra Przysambora i Denisa Surażyńskiego ze Strzelec Opolskich.

Radio Opole patronowało medialnie zmaganiom młodych kucharzy.
Uczestnicy konkursu
Łukasz Marenin, Bożena Czapska-Czoch

Wiadomości z regionu

2024-08-31, godz. 20:30 Wojskowe święto na kluczborskim Rynku. "Terytorialsi" złożyli uroczystą przysięgę [ZDJĘCIA] 122 żołnierki i żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej złożyli uroczystą przysięgę na Rynku w Kluczborku. » więcej 2024-08-31, godz. 20:00 Będzie bezpieczniej nad Jeziorem Nyskim. Policja ma nową motorówkę, a WOPR - samochód Fabrycznie nową łódź motorową za prawie pół miliona złotych i osobowy samochód transportowy mają do dyspozycji ratownicy WOPR i policyjni wodniacy na… » więcej 2024-08-31, godz. 19:30 Cztery konkurencje artystów, czyli Jeździeckie Mistrzostwa Gwiazd Art Cup [ZDJĘCIA] W Mosznej zakończył się pierwszy dzień rywalizacji Jeździeckich Mistrzostw Gwiazd Art Cup. 'To wydarzenie, które od lat łączy sportową rywalizację ze… » więcej 2024-08-31, godz. 17:30 Najlepsi zawodnicy w kraju rywalizują w Opolu o Puchar Polski w unihokeju W Stegu Arenie i Toyota Parku rozgrywany jest Puchar Polski w unihokeju. Zawody tej rangi odbywają się w stolicy naszego regionu po raz pierwszy w historii… » więcej 2024-08-31, godz. 17:00 "To jest magia starego pociągu, tu jest głośno". Parada lokomotyw w Nysie [ZDJĘCIA] Trzeci raz zabytkowe pociągi zawitały do Nysy w ramach 10. Parady Lokomotyw TurKol.pl. Na dworcu można było oglądać dziesięć lokomotyw z dawnych lat, a… » więcej 2024-08-31, godz. 16:23 Pożar w mieszkaniu przy ul. Szarych Szeregów w Opolu W akcji gaśniczej uczestniczą 4 zastępy straży pożarnej. Ze zgłoszenia wynikało, że z jednego z mieszkań przy ul. Szarych Szeregów na osiedlu Armii Krajowej… » więcej 2024-08-31, godz. 14:30 Kolejna zmiana organizacji ruchu między Nysą a Pakosławicami. Zaawansowanie prac na DK46 to 80 procent Zmiany zostaną wprowadzone we wtorek (3.09). - Kierowcy na wysokości zjazdu z obwodnicy Nysy pojadą prawą stroną jezdni w kierunku Pakosławic - informuje… » więcej 2024-08-31, godz. 13:00 Dzień otwarty schroniska dla zwierząt w Opolu. "Chcemy pokazać, że to nie jest smutne miejsce" Kolejny raz swoje drzwi szeroko otworzyło Miejskie Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Opolu. » więcej 2024-08-31, godz. 13:00 Ruch z sensem. Niedzielny piknik charytatywny na rzecz bezdomniaków w Bogdańczowicach Piknik charytatywny na rzecz azylu dla zwierząt w Bogdańczowicach organizuje w niedzielę (1.09) kluczborskie Stowarzyszenie 'Oczami Zwierząt'. » więcej 2024-08-31, godz. 11:45 44. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych. "Miliony ludzi nadal mają Solidarność w sercu" 44 lata temu podpisano Porozumienia Sierpniowe. W uroczystościach na skwerze Solidarności w Opolu wzięli udział działacze 'S', delegacje samorządów oraz… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »