Radio Opole » W cztery oczy / Poglądy i osądy » Nasze rozmowy » Ks. Waldemar Klinger o tym dlaczego w Wielką Sob ...
2019-04-20, 08:35 Autor: Aneta Skomorowska-Kobza

Ks. Waldemar Klinger o tym dlaczego w Wielką Sobotę święcimy pokarm

Ks. Waldemar Klinger o tym dlaczego właściwie w Wielką Sobotę święcimy pokarmy
Ks. Waldemar Klinger, proboszcz opolskiej katedry
- To nie tylko polski zwyczaj. Pokarmy święci się także w innych krajach Europy - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" ks. Waldemar Klinger, proboszcz opolskiej katedry. W Bawarii na przykład, święci się wszystko to, co zje się w czasie świat. Święcenie pokarmów to pragnienie uświęcenia tego dnia. - Pragnienie przygotowania się do wigilii paschalnej. Poświęcenie jest po to, żeby wspólnota stołu nie była tylko napełnieniem żołądków, ale też wyrazem mistycznego spotkania, do stołu zapraszamy Jezusa Chrystusa - wyjaśniał ks. Klinger.

Zwyczaj święcenia pokarmów w obecnej formie ma kilkaset lat. - W dziejach apostolskich były elementy podobne, kiedy apostołowie błogosławili chleb i ówcześni zabierali go do domów, dla tych, którzy nie mogli uczestniczyć w mszy świętej - mówił nasz gość.

Zobacz także

2019-05-24, godz. 10:03 Rozmowy z Violettą Porowską i Rafałem Tkaczem Violetta Porowska, wicewojewoda opolski – Będziemy dzisiaj uroczyście otwierali Centrum Obsługi Cudzoziemców. Bardzo nowoczesne, bardzo przyjazne – powiedział ... » więcej 2019-05-23, godz. 10:12 Rozmowa z Mateuszem Rakiem i Romanem Kolkiem o nowej, stałej bazie LPR Mateusz Rak, kierownik bazy HEMS Lotniczego Pogotowia Ratunkowego w Opolu - Już nie mogliśmy się doczekać, baza była budowana w sąsiedztwie tymczasowej i prze ... » więcej 2019-05-22, godz. 11:25 Rozmowy z Aleksandrą Zwarycz i Justyna Soppą Aleksandra Zwarycz z Centrum Dialogu Obywatelskiego opolskiego ratusza - Nic nie jest pewne dopóki nie zakończymy całego procesu, przed nami bardzo ważny etap ... » więcej 2019-05-21, godz. 09:52 Rozmowy z Markiem Witkiem oraz dr. hab. Robertem Geislerem o różnorodności kulturowej Opolszczyzny Marek Witek, pełnomocnik Zarządu Województwa ds. Wielokulturowości - Konferencja ma dać sygnał w naszym województwie, że temat nie jest nam obojętny i tyczy s ... » więcej 2019-05-20, godz. 09:43 Rozmowy z Krzysztofem Dryndą oraz Michałem Kramarzem o programie "Cała Polska Strefą Ekonomiczną" Krzysztof Drynda, wiceprezes Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - To jest zupełnie nowa jakość. Dzisiaj inwestor, który myśli o rozwoju swojego przed ... » więcej 2019-05-19, godz. 08:45 Rozmowa z Romanem Szczepankiem o Kulturalnym Śniadaniu w ramach Dni Opola Trwają Dni Opola. Wśród atrakcji przygotowanych dla mieszkańców naszego miasta jest także niedzielne Kulturalne Śniadanie (19 maja, godz. 11:00-17:00, pl. Jan ... » więcej 2019-05-18, godz. 09:15 Rozmowa z Grażyną Sokołowską o ofercie eukacyjnej Katolickiej Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Biadaczu Katolicka Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Biadaczu działa od września zeszłego roku, ale w sobotę, 18 maja br. oficjalnie otworzyła swoją nową siedzibę. O of ... » więcej 2019-05-17, godz. 09:30 Rozmowy z Arkadiuszem Wickiewiczem oraz Zbigniewem Kubalańcą o Wojewódzkim Konkursie Wiedzy o Samorządzie Terytorialnym Arkadiusz Wickiewicz, nauczyciel wiedzy o społeczeństwie w III LO w Opolu - Jeżeli weźmiemy pod uwagę tegoroczne badanie statystyczne, które przeprowadził mie ... » więcej 2019-05-16, godz. 09:43 Rozmowa z prof. Klausem Ziemerem i prof. Markiem Białokurem o tym, jak wielkie znaczenie ma tak zwana polityka history ... Prof. Klaus Ziemer, historyk z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Historia jest bardzo żywa, zwłaszcza w stosunkach polsko-niemieckich. ... » więcej 2019-05-15, godz. 09:30 Rozmowy z Rolandem Wrzeciono i Grzegorzem Kulisiem o unijnym wsparciu finansowym dla przedsiębiorców Roland Wrzeciono, dyrektor Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki - Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki powstało w 2008 roku, żeby zająć się przekazywaniem u ... » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »