Ks. Waldemar Klinger o tym dlaczego w Wielką Sobotę święcimy pokarm
- To nie tylko polski zwyczaj. Pokarmy święci się także w innych krajach Europy - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" ks. Waldemar Klinger, proboszcz opolskiej katedry. W Bawarii na przykład, święci się wszystko to, co zje się w czasie świat. Święcenie pokarmów to pragnienie uświęcenia tego dnia. - Pragnienie przygotowania się do wigilii paschalnej. Poświęcenie jest po to, żeby wspólnota stołu nie była tylko napełnieniem żołądków, ale też wyrazem mistycznego spotkania, do stołu zapraszamy Jezusa Chrystusa - wyjaśniał ks. Klinger.
Zwyczaj święcenia pokarmów w obecnej formie ma kilkaset lat. - W dziejach apostolskich były elementy podobne, kiedy apostołowie błogosławili chleb i ówcześni zabierali go do domów, dla tych, którzy nie mogli uczestniczyć w mszy świętej - mówił nasz gość.