O Festiwalu Opolskich Smaków rozmawiamy z Alicją Sajewicz
- Byk się piecze, wczoraj wieczorem rozpoczęliśmy pieczenie i mam nadzieję, że państwo znajdą dzisiaj czas około godz. 15:00, by przyjść na Rynek i pokosztować tego byka. To jest ponad 800 kilo mięsa - powiedziała w porannej rozmowie "W cztery oczy" Alicja Sajewicz z Wydziału Promocji Urzędu Miasta Opola.
- W tym roku proponujemy zdrowe jedzenie. Obserwujemy, że obecnie Polacy tyją. Dzieci nie mają nawyku zdrowego żywienia. Zapraszamy na warsztaty, na których będziemy uczyć, jak zdrowo łączyć żywność - wyjaśnia Sajewicz.
W sobotę (27.08) promowane będzie mięso. Zostanie m.in. zaprezentowane specjalnie szykowane na festiwal największe w Polsce salami. W niedzielę (28.08) będzie natomiast jedzenie wegetariańskie, m.in. pikantna zupa tajska. - Zachęcamy do pomocy kucharzom - dodaje Sajewicz.