Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » O Festiwalu Opolskich Smaków rozmawiamy z Alicją…
2016-08-27, 08:30 Autor: Agnieszka Lubczańska

O Festiwalu Opolskich Smaków rozmawiamy z Alicją Sajewicz

Alicja Sajewicz o atrakcjach Festiwalu Opolskich Smaków
W stolicy regionu trwa Festiwal Opolskich Smaków.

- Byk się piecze, wczoraj wieczorem rozpoczęliśmy pieczenie i mam nadzieję, że państwo znajdą dzisiaj czas około godz. 15:00, by przyjść na Rynek i pokosztować tego byka. To jest ponad 800 kilo mięsa - powiedziała w porannej rozmowie "W cztery oczy" Alicja Sajewicz z Wydziału Promocji Urzędu Miasta Opola.

- W tym roku proponujemy zdrowe jedzenie. Obserwujemy, że obecnie Polacy tyją. Dzieci nie mają nawyku zdrowego żywienia. Zapraszamy na warsztaty, na których będziemy uczyć, jak zdrowo łączyć żywność - wyjaśnia Sajewicz.

W sobotę (27.08) promowane będzie mięso. Zostanie m.in. zaprezentowane specjalnie szykowane na festiwal największe w Polsce salami. W niedzielę (28.08) będzie natomiast jedzenie wegetariańskie, m.in. pikantna zupa tajska. - Zachęcamy do pomocy kucharzom - dodaje Sajewicz.

Zobacz także

2021-12-26, godz. 08:30 Marcin Żukowski o przedświątecznej i świątecznej działalności wolontariuszy i harcerzy ZHR W Święta Bożego Narodzenia pamiętamy też o naszych rodakach żyjących za granicami Ojczyzny. To też czas, gdy wspieramy kombatantów, starsze osoby i polskie… » więcej 2021-12-25, godz. 08:30 Ks. Marek Dziony o lokalnych tradycjach i duchowym wymiarze Bożego Narodzenia Opolszczyzna jest wielokulturowym regionem. O lokalnych tradycjach i duchowym wymiarze Bożego Narodzenia rozmawialiśmy w sobotni, świąteczny poranek. Gościem… » więcej 2021-12-19, godz. 08:30 Dr Sabina Kubiciel-Lodzińska o postawie mieszkańców województwa opolskiego wobec cudzoziemców W związku z kryzysem na granicy polsko-białoruskiej problem migrantów jest jednym z tematów dnia medialnych przekazów. Wzbudza też spore emocje społeczne… » więcej 2021-12-18, godz. 08:30 Violetta Zalejska o tym, jak pandemia i obostrzenia odbiły się na instytucjach kulturalnych Do niedzieli potrwa Jarmark Bożonarodzeniowy w Strzelcach Opolskich. To jedna z ostatnich takich przedświątecznych imprez w regionie. Grudzień to też czas… » więcej 2021-12-12, godz. 12:11 Grzegorz Pukas o najnowszej publikacji dotyczącej ks. bp. Antoniego Adamiuka Gościem Radia Opole był Grzegorz Pukas Chorągwi Harcerzy Ziemi Opolskiej ZHR im. Witolda Pileckiego, który opowiedział o najnowszej publikacji dotyczącej… » więcej 2021-12-11, godz. 08:30 Sebastian Szczurek o najnowszym raporcie dotyczącym umów o dzieło ZUS opublikował raport dotyczący umów o dzieło. Choć budzi obawy przedsiębiorców, to pokazuje kilka ciekawych danych. O nich opowiadał w sobotni poranek… » więcej 2021-12-05, godz. 09:21 Monika Feret o opolskiej akcji „Zostań Świętym Mikołajem - Oddaj krew” Po raz 10 organizowana jest w Opolu akcja „Zostań Świętym Mikołajem - Oddaj krew”. Podczas tego wydarzenia w poprzednich latach zbierano blisko 40 litrów… » więcej 2021-12-03, godz. 13:51 Radosław Roszkowski o szczegółach przedsięwzięć na pograniczu opolsko-czeskim Wraz z nową perspektywą finansową Unii Europejskiej pojawia się możliwość poprawy infrastruktury drogowej i kolejowej na pograniczu opolsko-czeskim. O unijne… » więcej 2021-11-21, godz. 08:30 Marek Dziony ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Bialskiej o książce o historii Białej Po blisko stu latach przetłumaczono z niemieckiego i wydano wyjątkową książkę „Historia miasta Białej na Górnym Śląsku”. Tekst tej publikacji oparty… » więcej 2021-11-20, godz. 08:30 Stefan Wacław o o sukcesach i problemach dotyczących upraw i hodowli zwierząt w regionie Opolscy rolnicy należą do krajowej czołówki producentów tego sektora gospodarki. Wpływ na to ma też otoczenie tej branży m.in. instytucje udzielające… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »