Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-10-06, 20:31 Autor: Witold Wośtak

Karp z porzeczką i serowym chrupkiem. IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie za nami

IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
Dobiegło końca IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie. Dzisiejszą (06.10) część zdominował konkurs kulinarny dla szefów kuchni, pt. "Czas na rybę" oraz wspólne gotowanie na wielkiej patelni razem z Kamilem Klekowskim.
Celem było przygotowanie od pięciuset do tysiąca porcji potrawy łączącej pulpeciki z karpia, kaszę, pieczarki i orzechy. - Naszą rolą jest pokazanie, że karpia można i należy jeść nie tylko od święta - mówi Klekowski.

- Prezentujemy dania nietypowe – inne połączenia karpia, które można wykorzystać na co dzień. Mamy świetną rybę lokalną, która jest wiarygodna, bo możemy zweryfikować miejsce jej hodowli. Druga sprawa, to nie jest rzecz importowana, bo mamy ją na miejscu. Karp jest bardzo bogaty w wartości odżywcze i powinniśmy jeść go więcej. Ogólnie powinniśmy jeść więcej ryb, a karpia mamy akurat świetnej jakości.

Marcin Klich, szef kuchni restauracji "Bajka" w Grodźcu, przygotował autorski pomysł przyrządzenia karpia na konkurs.

- Smażymy karpia klasycznie. Najpierw wrzuciliśmy go do solaneczki na godzinę, później będziemy smażyć go na maśle, z tymiankiem, aby uzyskać chrupką skórę. Ponacinaliśmy go też, aby pozbyć się ości. Podamy go z musem z kukurydzy, z burakiem czerwonym w czerwonym winie i porzeczką czerwoną. Sos jest na bazie maślanki i chrzanu. Do tego mamy jeszcze chrupek serowy, który uzyskaliśmy po gotowaniu maślanki.

Krzysztof Gawlik, juror i kucharz z tytułem World Master Chef, dodaje, że w ocenie konkursowej liczy się każdy szczegół, ale najważniejszy jest smak.

- Liczy się również aranżacja, czyli w jaki sposób to zostanie zaprezentowane i podane. Zmysł wzroku jest pierwszym, który odpowiada za ocenę dania. Do tego aromat oraz zapach. Poziom jest dość wysoki – widać bardzo profesjonalne podejście do pracy i przygotowanie merytoryczne oraz techniczne. Jesteśmy przekonani co do dobrych efektów finalnych.

Więcej o przyrządzaniu karpia powiemy w jutrzejszym (07.10) magazynie "Reporterskie tu i teraz".
Radio Opole było patronem medialnym Święta Karpia na zamku w Niemodlinie.
Kamil Klekowski
Marcin Klich
Krzysztof Gawlik

Wiadomości z regionu

2024-04-19, godz. 21:45 Prudnicki Salonik Teatralny zadebiutuje przed lokalną publicznością Pierwszy swój spektakl wystawi Prudnicki Salonik Teatralny, który działa przy ośrodku kultury. Będzie to tragifarsa „Moralność pani Dulskiej” Gabrieli… » więcej 2024-04-19, godz. 21:00 Druga tura - czas start. Przed nami wyborcza dogrywka w 23 gminach w regionie Mieszkańcy 23 gmin w województwie opolskim ponownie pójdą w niedzielę (21.04) do urn wyborczych. Druga tura wyborów samorządowych organizowana jest w tych… » więcej 2024-04-19, godz. 20:00 Przebudowa mostu i budowa ścieżki. Drogowe inwestycje w Suchej Z utrudnieniami w ruchu muszą liczyć się mieszkańcy Suchej (gmina Strzelce Opolskie) i kierowcy przejeżdżający przez miejscowość. Trwa remont mostu na… » więcej 2024-04-19, godz. 18:32 Owocowe i warzywne przekąski podbijają kubki smakowe uczniów ze "Staszica" w Opolu [ZDJĘCIA] Co tydzień 'zdrowe wtorki', a raz w roku 'Soczysty Dzień Zdrowego Jedzenia'. Stoły w auli Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu uginały… » więcej 2024-04-19, godz. 18:16 "To drzewo zostało zaduszone". Mieszkańcy opolskiego Zaodrza w obronie cisa 'Cis umiera. Musimy go ratować' - pod takim hasłem mieszkańcy opolskiego Zaodrza zorganizowali dziś (19.04) happening w obronie drzewa. Jak podkreślali, będą… » więcej 2024-04-19, godz. 18:09 Pierwszy poród francuski w opolskim szpitalu. To połączenie "cesarki" z porodem naturalnym Po raz pierwszy w Klinicznym Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu przeprowadzono cięcie cesarskie metodą FAUCS. Nowa metoda polega na połączeniu… » więcej 2024-04-19, godz. 17:28 Gminna ewidencja zabytków to dyskusyjny problem dla samorządowców oraz inwestorów Prudnik nie ma gminnej ewidencji zabytków, a Głogówek chce ją zmodyfikować. Problem dotyczy wielu samorządów lokalnych. Następstwem ujęcia obiektu w takim… » więcej 2024-04-19, godz. 17:20 Prędkość to główna przyczyna wypadków. Dlatego "Przyhamuj, bo życie przed Tobą" Blisko 800 zdarzeń drogowych odnotowano w zeszłym roku w powiecie strzeleckim, z czego 22 to wypadki. 28 osób zostało rannych, a jedna poniosła śmierć na… » więcej 2024-04-19, godz. 15:51 Uczniowie z Bogacicy z największą wiedzą o parkach krajobrazowych Szkoła podstawowa z Bogacicy zgarnęła pełną pulę w wojewódzkim finale konkursu 'Poznajemy Parki Krajobrazowe'. » więcej 2024-04-19, godz. 15:19 Coraz bliżej budowy windy z ZSS w Zawadzkiem. Powiat pozyskał dofinansowanie Od 212 dni trwa akcja „Dyrektor biega po windę dla swoich dzieciaków”. Przypomnijmy, Artur Walkowiak z Zespołu Szkół Specjalnych w Zawadzkiem codziennie… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »