Radio Opole » Radio Opole w powiecie nyskim (DAB+) » Informacje z powiatu nyskiego

Informacje z powiatu nyskiego

2017-12-08, 20:00 Autor: Klaudia Pokładek

Gospodynie walczyły o Patelnię Starosty Nyskiego. Wygrały Domaszkowice

Tematem przewodnim III Turnieju był drób [Fot. Klaudia Pokładek]
Tematem przewodnim III Turnieju był drób [Fot. Klaudia Pokładek]
Niektóre gospodynie były mocno zestresowane udziałem w konkursie [Fot. Klaudia Pokładek]
Niektóre gospodynie były mocno zestresowane udziałem w konkursie [Fot. Klaudia Pokładek]
Starosta Czesław Biłobran przyznaje, że uwielbia gotować [Fot. Klaudia Pokładek]
Starosta Czesław Biłobran przyznaje, że uwielbia gotować [Fot. Klaudia Pokładek]
Ile kół gospodyń, tyle było pomysłów na przyrządzenie drobiu [Fot. Klaudia Pokładek]
Ile kół gospodyń, tyle było pomysłów na przyrządzenie drobiu [Fot. Klaudia Pokładek]
Była to już trzecia edycja kulinarnego konkursu na najlepszą potrawę lokalną. Tym razem mottem przewodnim turnieju był drób, a o tytuł najlepszych kucharek ubiegały się gospodynie z Gościc, Puszyny, Domaszkowic, Meszna, Prusinowic i Nowego Świętowa.
Tradycyjnie wśród gotujących nie zabrakło przyodzianego w fartuch, starosty Czesława Biłobrana.

- Dzisiaj króluje drób. Pewnie będzie kaczka, może i gęsinka. Starosta robi udka nadziewane, szaszłyki z piersi z papryką. Ten konkurs wymyśliłem po tym, jak pozazdrościłem swoim przyjaciołom w całej Europie, różnych dań lokalnych. Przecież tu mamy wspaniałe tradycje. Na naszych terenach mamy kuchnię kresową, góralską, nowosądecką, jest też tradycja z centralnej Polski. Pełne bogactwo. Turniej jest okazją, by się tym wszystkim pochwalić, a przy okazji wymienić doświadczeniami. Poza tym, tutaj w nyskim Rolniku", gdzie organizowany jest konkurs, kształcą się przyszli mistrzowie patelni - mówi Biłobran.

Kulinarne zmagania podglądały uczennice technikum gastronomicznego. Pomagały zawodnikom, a przy okazji same się uczyły.

- Jesteśmy na profilu usługi gastronomiczne. Uczymy się, podglądamy trochę, co starosta wyczynia. A tutaj panie bardzo fajnie marynują mięso. Dodają nawet wino. Będę musiała zapamiętać i w przyszłości wykorzystać - dodaje Patrycja Gawin z trzeciej klasy technikum.

Gospodynie Wiejskie z Puszyny wzięły udział w turnieju po raz pierwszy.

- Jesteśmy bardzo zestresowane! Przygotowujemy udo z kurczaka z farszem orzechowo-warzywnym z dodatkiem gremolaty i sosem jabłkowo-miodowym. Mamy nadzieje, że zrobimy tak, jak należy - mówi Maria Byczkowska.

Ostatecznie kulinarne zmagania wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Domaszkowic. Na drugim miejscu była właśnie Puszyna, a na trzecim Gościce.

Zobacz także

45678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »