Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2016-06-05, 19:00 Autor: Jan Poniatyszyn

Dopisali nie tylko wystawcy. 19. wystawa w Prudniku przyciągnęła tłumy

Tytuł „Najciekawszego stoiska wystawowego” dla Beaty Mokiejewskiej - Rogasik [zdj. Jan Poniatyszyn]
Tytuł „Najciekawszego stoiska wystawowego” dla Beaty Mokiejewskiej - Rogasik [zdj. Jan Poniatyszyn]
Stoisko nawiązujące do średniowiecza oraz schab suszony w ziołach nagrodzono w Prudniku. Zakończyła się tam 19. Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko - Czeskiego. Podczas trzydniowej imprezy zaprezentowało się blisko 300 rękodzielników, głównie z południa Polski. Dopisali też tłumnie odwiedzający tą imprezę mieszkańcy regionu. Tytuł „Najciekawszego stoiska wystawowego” przyznano małżeństwu z Kędzierzyna – Koźla. W strojach z epoki bitwy pod Grunwaldem prezentowali oni m.in. ręcznie przędzione szale, torby oraz wykonane ze skóry sakwy i sakiewki.
- To dla nas duże zaskoczenie - mówi Beata Mokiejewska-Rogasik zwana również Tatsu. – Duże zainteresowanie zwiedzających wzbudzały nasze stroje średniowieczne. Prowadziliśmy warsztaty. Mąż zajmował się kaletnictwem, a ja przędłam na kołowrotku, na wrzecionie oraz tkałam na krośnie, więc może to też spowodowało, że udało nam się zająć pierwsze miejsce.

- Na konkurs przygotowałam schab suszony w ziołach - powiedziała Maria Żmija-Glombik z Walc, która otrzymała tytuł dla „Najlepszej potrawy regionalnej”. – Mój ojciec był rzeźnikiem i zawsze nam to robił na święta, uroczystości rodzinne, odpusty, komunie. Był to taki schabik bez wędzenia, suszony w ziołach, pycha. Jestem przewodniczącą Zarządu Głównego Związku Śląskich Kobiet i lubię promować naszą, tradycyjną kuchnię.

Organizatorem prudnickiej wystawy jest tamtejszy urząd miejski. Patronat medialny nad tym wydarzeniem objęło Radio Opole.
Beata Mokiejewska - Rogasik
Maria Żmija – Glombik

Zobacz także

503504505506507508509
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »