Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2016-12-11, 22:35 Autor: Jan Poniatyszyn

Receptury kulinarne z dawnych wieków kluczem do konkursowych sukcesów?

Ewa Nowotarska na stoisku kulinarnym hotelu „Olimp” [zdj. Jan Poniatyszyn]
Ewa Nowotarska na stoisku kulinarnym hotelu „Olimp” [zdj. Jan Poniatyszyn]
Domek z pierników oraz kaczka po staropolsku otrzymały główne nagrody w Prudniku. Zakończył się Jarmark Bożonarodzeniowy. Podczas trzydniowej imprezy blisko 40 rękodzielników oraz przedsiębiorców z branży gastronomicznej prezentowało swoje wyroby. Głównie były to ozdoby oraz kulinaria świąteczne.
- Cieszymy się, że wygraliśmy konkurs kulinarny na najlepszą potrawę świąteczną jarmarku – mówi Ewa Nowotarska z hotelu „Olimp”. – Podstawą kaczki po staropolsku, którą przyrządza szef naszej kuchni jest żurawina, kurki i tymianek. Te składniki są kluczowe dla całej potrawy. Reszty nie możemy zdradzić, bo to tajemnica szefa kuchni.

- To bardzo miłe wyróżnienie, jednak nie jest pierwsze jeżeli chodzi o moje pierniki – powiedziała Grażyna Kosińska, nagrodzona w konkursie na najlepszy produkt świąteczny Jarmarku Bożonarodzeniowego. - Przepis ma ponad 120 lat i pochodzi z Opolszczyzny, także jest to już produkt tradycyjny. Natomiast motywy zdobnicze są trochę moje oraz z pogranicza polsko-czeskiego.

Mimo mało sprzyjającej pogody prudnicka impreza przedświąteczna cieszyła się dużym zainteresowaniem odwiedzających. Jej organizatorem jest tamtejsza gmina.
Ewa Nowotarska
Grażyna Kosińska

Zobacz także

461462463464465466467
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »