Radio Opole » Reporterski Obraz Dnia » W magazynie Reporterski Obraz Dnia

W magazynie Reporterski Obraz Dnia

2019-02-15, 16:45 Autor: Cezary Puzyna

Zielone światło dla polderu Żelazna

Polder Żelazna na mapie [fot. Daria Placek]
Polder Żelazna na mapie [fot. Daria Placek]
Inwestycja nie mogła ruszyć, bo - jak twierdził wojewoda - marszałek nie przekazał dokumentacji. Marszałek odpowiadał, że papiery są, tylko nikt ich nie odbiera. Tak było w ubiegłym roku, ale to już historia.
Dzisiaj urząd marszałkowski przekazał przedstawicielowi gospodarstwa Wody Polskie dokumentację projektową. Teraz trzeba zadbać o pieniądze.

Według dokumentacji budowa polderu Żelazna ma kosztować około 110 milionów złotych. Przebudowa polderu ma zwiększyć jego powierzchnię około dwukrotnie z obecnych 200 ha do 400 ha, natomiast pojemność przeszło pięciokrotnie – do 10 mln m3. Długość obwałowań polderu wyniesie ponad 15 km.

Dzięki niemu Opole będzie lepiej chronione przed powodzią, bezpieczne będą Sławice i Żelazna, ale także strefa ekonomiczna przy Północnej.
Polder Żelazna coraz bliżej

Zobacz także

2019-03-19, godz. 16:00, ROD - artykuły „Rok daniela, dary lasu”. Za nami V Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne Smaki” Jeleń w winie ze śliwkami, szaszłyki z wątróbką z dzika a może sarnina saute z cukinią w wiosennym przybraniu? Jesteście państwo po obiedzie? Jeśli nie to proszę posłuchać propozycji... » więcej 2019-03-19, godz. 15:45, ROD - artykuły Spławik, kij i woda. Dzień Wędkarza w rodzinie Anny i Marcina Malców ze Strzelec Opolskich 'Linów, jazi, brzanek, krąpiNiech nam Bozia nie poskąpi,Od boleni i lipieni,Niech się w rzekach pięknie mieni' » więcej 2019-03-19, godz. 14:45, ROD - artykuły Czy jest jeszcze szansa dla zamku w Łące Prudnickiej? Co z dawnym hotelem Leśnym w Głuchołazach Zrujnowane budynki o charakterze zabytkowym i turystycznym są wizerunkowy problemem gmin z południa Opolszczyzny. Obiekty te stały się prywatną własnością i nie doczekały się adaptacji na cele hotelowe. Borykają się z tym Głuchołazy… » więcej 2019-03-18, godz. 16:00, ROD - artykuły Wody (o)polskie. Trias Opolski czyli woda, którą piły już dinozaury. Sztokholmski Międzynarodowy Instytut Wodny organizuje co roku Światowy Tydzień Wody, który właśnie trwa. » więcej 2019-03-18, godz. 15:00, ROD - artykuły 15 godzin na jedno jajko. Jak powstają opolskie kroszonki Nawet 15 godzin zajmuje przygotowanie jednej opolskiej kroszonki. Te pięknie zdobione wydmuszki mają szansę trafić na ministerialną listę dziedzictwa niematerialnego. » więcej
586587588589590591592
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »