Dania lokalne, szefowie kuchni na mistrzowskim poziomie i dużo dobrej muzyki. Stolica Polskiej Piosenki między 29 a 31 lipca zamieni się w stolicę pysznych potraw, a wszystko to za sprawą XVIII Festiwalu Opolskich Smaków.
Coś dla ucha i dla podniebienia. Festiwal Opolskich Smaków to wydarzenie, które skupia się wokół degustacji różnorodnych potraw, lecz nie zapomina też o muzycznej tradycji Opola. Przez cały weekend uczestnicy będą mogli próbować np. żeberek przygotowywanych na różne sposoby, dań z dziczyzny czy też swojskich przysmaków upichconych przez Koła Gospodyń Wiejskich, ale także bawić się podczas wieczornych koncertów, m.in. Magdaleny Meg-Krzemień, zwyciężczyni tegorocznych Debiutów na Festiwalu Opolskim. Oprócz smakowania jedzenia i muzyki, będzie można też pouczyć się gotowania od uczestników programów kulinarnych Masterchef i TopChef.
Większość wydarzeń jest bezpłatna. Organizatorem jest Miasto Opole. Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.
Więcej informacji:
XVIII Festiwal Opolskich Smaków