Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2021-02-04, godz. 14:14, Patronaty - polecamy WBP otwiera w poniedziałek czytelnię Wypożyczalnie Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej są otwarte od grudnia ubiegłego roku, a już od 8 lutego czytelnicy będą mieli możliwość skorzystania z mieszczącej się przy ul. Piastowskiej 18 czytelni. » więcej 2021-02-04, godz. 12:38, Patronaty - polecamy Najpiękniejszy Gol Opolszczyzny 2020 - głosowanie ruszyło! Już po raz piąty TVP3 Opole organizuje plebiscyt sportowy „Najpiękniejszy Gol Opolszczyzny”. Na werdykt czeka 25 bramek, które dostały się do finału. Głosować można do 21 lutego. » więcej 2021-02-04, godz. 10:16, Patronaty - polecamy Ameryka oczami Polaka - posłuchaj spotkania z Marcinem Wroną Amerykański korespondent mieszkający od 2006 roku w Stanach Zjednoczonych - Marcin Wrona będzie gościem Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Opolu. Spotkanie rozpocznie się dziś (04.02) o godz. 18:00 i będzie je można zobaczyć na… » więcej 2021-02-01, godz. 18:18, Patronaty - polecamy Filharmonia zaprasza na koncert kameralny w wykonaniu obojowego kwartetu Jak to jest połączyć brzmienie oboju ze skrzypcami, altówką i wiolonczelą? Mogą się o tym przekonać słuchacze koncertu w wykonaniu kwartetu obojowego stworzonego przez filharmoników opolskich. Koncert po opłaceniu biletu jest dostępny… » więcej 2021-02-01, godz. 13:25, Patronaty - polecamy Konkurs w ramach programu Modelatornia - trwa nabór propozycji Do 31 marca trwa nabór wniosków do Konkursu na Projekt Teatralny w ramach programu Modelatornia. To propozycja adresowana do młodych, niezależnych twórców. Inspiracją ma być hasło „katharsis'. - Efektem mamy nadzieję zaskoczyć… » więcej
319320321322323324325
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »