Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2019-04-16, 13:23 Autor: Agnieszka Lubczańska

Zaburzenia odżywiania tematem sympozjum naukowego w Opolu

Zaburzenia odżywiania tematem sympozjum naukowego w Opolu [fot. https://pixabay.com/pl]
Zaburzenia odżywiania tematem sympozjum naukowego w Opolu [fot. https://pixabay.com/pl]
Przełamywanie stereotypowego myślenia na temat zaburzeń odżywiania oraz skupienie się na rozwiązywaniu aktualnych problemów osób zagrożonych anoreksją i bulimią – to główne cele ogólnopolskiego sympozjum naukowo-szkoleniowego, które odbędzie się w piątek (26.04) w Auli Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu.
W spotkaniu udział weźmie około 10 naukowców specjalizujących się w problematyce zaburzeń odżywiania. Poruszone zostaną kwestie profilaktyki tych zaburzeń, leczenia, opieki oraz identyfikacji pierwszych symptomów. Wydarzenie ma być okazją do wymiany obserwacji i doświadczeń pomiędzy pracownikami różnych dziedzin nauki: lekarzami, pielęgniarkami, pedagogami, nauczycielami, psychologami, dietetykami pracującymi z młodymi osobami, szczególnie narażonymi na zaburzenia odżywiania.

Szczegółowy program (godziny niektórych prelekcji mogą ulec zmianie) zamieszczamy poniżej.

Studenci oraz pracownicy PMWSZ w Opolu na sympozjum mają wstęp wolny, pozostali zainteresowani udziałem w spotkaniu powinni wypełnić kartę zgłoszenia i przesłać ją na adres: aneta.soll@op.pl lub martulagawlik@gmail.com

Zobacz: Karta zgłoszenia

Organizatorem I Ogólnopolskiego Sympozjum Naukowo-Szkoleniowego - „Kontrowersje wokół zaburzeń odżywiania” jest kierunek Pielęgniarstwo na Wydziale Nauk Medycznych PMWSZ w Opolu. Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Plan:

8:15-8:45 Rejestracja uczestników
9:00-9:10 Powitanie uczestników, rozpoczęcie Sympozjum
9:10-9:40 Prof. dr hab. Yaroslav Bahriy: Psychopatologia w zaburzeniach odżywiania
9:40-10:10 Mgr Agnieszka Kremer: Klinika zaburzeń odżywiania
10:10-10:40 Mgr Wioletta Kuśnierz–Aggab: Psychoterapia zaburzeń odżywiania
10:40-11:00 Wystąpienie sponsorów
11:00-11:20 Przerwa kawowa
11:20-11:50 Dr Anna Januszewicz: Percepcja diety a zaburzenia odżywiania
11:50-12:20 Dr Magdalena Golachowska: Patofizjologia w zaburzeniach odżywiania
12:20-12:50 Mgr Viacheslav Yarmolenko: Rehabilitacja stacjonarna zaburzeń odżywiania
12:50-13:10 Wystąpienie sponsorów

Zobacz także

2018-03-19, godz. 17:16, Patronaty - polecamy Choć są niepełnosprawni, zrobili spektakl – zobacz w OTLiA Choć są niepełnosprawni, też mają pasję. Jest nią teatr. Okazja obejrzenia efektów pracy nad pantomimą „Pasja” szykuje się w najbliższy czwartek (22.03) i to na profesjonalnej scenie Opolskiego Teatru Lalki i Aktora im. Alojzego… » więcej 2018-03-19, godz. 16:11, Patronaty - polecamy Szymon Hołownia gościem specjalnym Akademickich Targów Pracy Już po raz dziesiąty pracodawcy poszukujący współpracowników spotkają się ze studentami i absolwentami Politechniki Opolskiej podczas Akademickich Targów Pracy. Targi odbędą się w najbliższą środę (21.03) w pawilonie 'Łącznik'… » więcej 2018-03-19, godz. 15:55, Patronaty - polecamy IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne Smaki” – też tam będziemy! Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu zaprasza na IV edycję Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne Smaki”. » więcej 2018-03-19, godz. 15:08, Patronaty - polecamy Startup Mixer vol. 32 już w czwartek – przyjdź i dowiedz się, co w biznesie piszczy! Park Naukowo-Technologiczny w Opolu oraz Inkubatory AIP Opole zapraszają na kolejną edycję spotkania Startup Mixer. Inicjatywa, która odbędzie się już po raz 32. ma na celu integrację oraz wymianę doświadczeń opolskiego środowiska… » więcej 2018-03-19, godz. 14:44, Patronaty - polecamy Jarmark Wielkanocny w Muzeum Wsi Opolskiej już w niedzielę Kramy z wyrobami ludowej twórczości artystycznej, rzemiosła i kulinariami, a do tego występy zespołów ludowych, rozstrzygnięcie konkursu 'Kroszonki Opolskie 2018”, pokaz obrzędu topienia marzanny, prezentacje tradycyjnych stołów… » więcej
597598599600601602603
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »