Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-10-10, 16:37 Autor: Agnieszka Lubczańska

Muzyka etno połączona z free jazzem, a do tego multimedialny pokaz już w sobotę w Studiu M

Muzyka etno połączona z free jazzem, a do tego multimedialny pokaz już wkrótce w Studiu M
Łączą muzykę ludową z free-jazzową klasyką, a do tego ich koncerty to uczta nie tylko dla uszu, ale też i oczu. Wszystko za sprawą multimedialnego pokazu - nastrój koncertu Tria Kumija tworzą synchronicznie: muzyka, obraz i światło. Jak to wygląda na żywo, będzie można się przekonać w sobotę 21 października w Studiu M Radia Opole. Początek o godz. 18:00. Koncert poprowadzi Jacek Mielcarek.

Zaproszenia będzie można odbierać od wtorku (17.10) na portierni Radia Opole, albo rezerwować mailowo tu: marzena.mielcarek@radio.opole.pl.
Muzyka etno połączona z free jazzem, a do tego multimedialny pokaz już wkrótce w Studiu M [fot. Anton Grosch]Zespół zaprezentuje utwory własne oraz tematy zaczerpnięte z muzyki ludowej i free-jazzowej klasyki, m.in. Alberta Aylera i Denisa Gonzalesa.

Grupa wystąpi w składzie: Jacek Mielcarek - klarnecista i saksofonista, Jakub Mielcarek – kontrabasista, absolwent Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach oraz perkusista Mirek Ładoś - pasjonat muzyki improwizowanej od międzynarodowej sceny noise do ulicznych pieśni z warszawskiej Pragi, grający ostatnio z Kapelą Brodów.

Podczas koncertu będą wyświetlane wizualizacje autorstwa "Cinemanuala”, czyli Krzysztofa Owczarka - pioniera wizualizacji i jednego z najoryginalniejszych artystów tej kategorii w Polsce. Tworzy na żywo wizualizacje analogowe zsynchronizowane z muzyką. Wyświetlane obrazy mają być nie tylko ciekawym dopełnieniem koncertu, ale także zachętą do głębszej refleksji nad muzyką.

Projekt Kumiji stworzono na potrzeby festiwalu sztuki współczesnej Innowica. Zaprezentowany został eksperymentalnie w plenerowej scenerii Ziemi Łękowskiej.

Koncert będzie retransmitowany w audycji Jazzofonia nadawanej w poniedziałki od 23:05.
Muzyka etno połączona z free jazzem, a do tego multimedialny pokaz już wkrótce w Studiu M [fot. Anton Grosch]
Zaproszenia będzie można odbierać od wtorku (17.10) na portierni Radia Opole, albo rezerwować mailowo tu: marzena.mielcarek@radio.opole.pl [fot. Agnieszka Lubczańska]

Zobacz także

2017-04-21, godz. 09:52, Patronaty - polecamy Dziś poznamy laureatów Opolskiej Marki 68 produktów i usług oraz 10 przedsiębiorstw zgłoszono do tegorocznej edycji konkursu Opolska Marka. Tytuł Opolskiej Marki 2016 przyznany zostanie w sumie w siedmiu kategoriach, m.in. „Eksport”, „Innowacje”, „Promocja regionu”… » więcej 2017-04-20, godz. 17:46, Patronaty - polecamy Festiwal młodych pianistów do środy w Głubczycach Koncertem laureatów zeszłorocznej edycji w najbliższą niedzielę (23.04) o godz. 17:00 w Miejskim Ośrodku Kultury zainaugurowany zostanie XI Międzynarodowy Festiwal Młodych Pianistów. Podczas koncertu otwierającego festiwal gośćmi… » więcej 2017-04-20, godz. 12:43, Patronaty - polecamy Święto Wojciechowe od piątku do niedzieli. Zobacz program - wydarzeń mnóstwo! [ZDJĘCIA] „Wiele dni wędrował biskup Wojciech, zanim dotarł do mieszkańców grodziska. Nie zatrzymał się jednak. Nie znał zwyczajów tutejszych mieszkańców, nie wiedział jak go przyjmą. Był dla nich obcym człowiekiem. Na prawym brzegu… » więcej 2017-04-20, godz. 12:06, Patronaty - polecamy Cech rzemiosła w Opolu świętuje 70-lecie istnienia W tym roku mija 70 lat od nadania sztandaru opolskiemu cechowi rzemieślniczemu. Z tej okazji w piątek (21.04) w Centrum Nauki i Biznesu - CeNaBiz w Opolu odbędzie się konferencja „Rzemiosło - przyszłość, teraźniejszość, przeszłość”… » więcej 2017-04-20, godz. 11:16, Patronaty - polecamy Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”… » więcej
703704705706707708709
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »