Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-09-16, 19:30 Autor: Witold Wośtak

Zakończył się cykl warsztatów kulinarnych "Tak warzyły nasze ołmy" w Kolanowicach. Tematem ostatniego spotkania były przetwory

Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Kiszona kapusta, pikle, kiszone ogórki oraz potrawy z dyni i śliwek, czyli "Ołma robi krauze do komory". Tak wyglądały dzisiejsze (16.09) warsztaty kulinarne w Kolanowicach.
To trzecia i ostatnia część projektu Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Wcześniejsze spotkania dotyczyły tradycyjnej kuchni śląskiej i słodkości. Jak mówi Izabela Jasicka-Misiak, mieszkanka Kolanowic i wykładowca Uniwersytetu Opolskiego, wartością dodaną jest poznanie tradycyjnych nazw wielu potraw.

- Są panie chcące przekazać wiedzę i one dzielą się swoimi przepisami. Przyprowadzają swoje przyjaciółki czy dalszych znajomych i pokazują, co potrafią. Wspólnie gotujemy, wspólnie bawimy się, wspólnie śmiejemy się i na koniec oczywiście wspólnie biesiadujemy. Zostajemy na koniec chociaż przez chwilę, bo wszyscy są zmęczeni. To naprawdę ciężka praca, aby w kilka godzin przygotować wiele różnych potraw.

Maria Stotko, skarbnik DFK Kolanowice, dodaje, że w tym roku nikomu nie powinno zabraknąć dyni.

- Będziemy te dynie obierać ze skórki i kroić w kosteczkę, a później parzymy je wodą oraz wkładamy do słoika. Następnie robimy zalewę z octu, cukru, wody, goździków i dodajemy cynamon w lasce. Można również do smaku dołożyć troszkę cukru waniliowego. Później zalewamy dynie i pasteryzujemy w garnku przez 10 minut.

Pani Barbara, inna mieszkanka Kolanowic zajmowała się kiszeniem kapusty. - To kilka łatwych kroków, a na każdy kilogram szatkowanej kapusty bierzmy 2 dekagramy soli - zaznacza.

- Dodajemy tyle marchewki, ile kochamy, a później zasalamy to na godzinę lub dwie w zależności, jaka konkretnie jest kapusta. Chodzi o to, aby było łatwiej włożyć to do garnka, czyli ubić. Według uznania dodajemy jeszcze kminek, ziarna kopru i liście laurowe. Na koniec potrzebne są mocne ręce męskie do ubicia kapusty.

Warsztaty były współfinansowane z pieniędzy Samorządu Województwa Opolskiego związanych z dziedzictwem kulinarnym.

Na początku listopada zostanie zorganizowane spotkanie podsumowujące.
Izabela Jasicka-Misiak
Maria Stotko
Barbara

Wiadomości z regionu

2024-11-22, godz. 12:56 Policja poszukuje mężczyzny podejrzewanego o kradzież rzeźby na dworcu w Opolu Policjanci z Komisariatu I Policji w Opolu poszukują mężczyzny, który 13 listopada na dworcu kolejowym w Opolu miał dopuścić się kradzieży rzeźby. » więcej 2024-11-22, godz. 12:45 To mógł być ostatni grill w życiu 53-latka. Uratowali go policjanci ze Strzelec Opolskich Próba rozpalenia grilla zakończyła się pożarem. Gdyby nie szybka interwencja policji, 53-letni mężczyzna mógłby przypłacić ją własnym życiem. » więcej 2024-11-22, godz. 12:31 Uwaga, będzie ślisko - ostrzegają synoptycy Synoptycy IMGW ostrzegają przed oblodzeniem. Wydali pogodowy alert pierwszego stopnia dla całego województwa. » więcej 2024-11-22, godz. 12:10 2,4 mld złotych wykorzystała Opolszczyzna z Europejskiego Funduszu Społecznego W ciągu 20 lat z tych pieniędzy skorzystało pół populacji naszego województwa; to nie inwestycje, tylko tzw. projekty miękkie - na takie właśnie cele… » więcej 2024-11-22, godz. 12:07 "Rynek pracy zaczyna się już w podstawówce". W Głubczycach rozmawiano o doradztwie zawodowym dla uczniów Doradztwo zawodowe dla uczniów oraz współpraca szkół średnich i podstawowych powiatu głubczyckiego z lokalnymi pracodawcami - to główne tematy kolejnego… » więcej 2024-11-22, godz. 12:01 Zderzenie busa z ciężarówką na DK11. Są utrudnienia Uwaga na utrudnienia na drodze krajowej nr 11 na trasie Byczyna-Kluczbork. W miejscowości Biskupice około 10:50 doszło do zderzenia busa z samochodem cię… » więcej 2024-11-22, godz. 11:09 Zaskoczenia nie ma - będą podwyżki w stolicy regionu Mieszkańcy Opola od nowego roku zapłacą więcej za wodę, odprowadzenie ścieków i za podatek od nieruchomości. Ratusz tłumaczy podwyżki inflacją. Na razie… » więcej 2024-11-22, godz. 10:24 Jak można tak żyć? Szokujące warunki bytowe mieszkanki Burgrabic [INTERWENCJA] Trudno uwierzyć, że można tak mieszkać. Okazuje się, że trudne warunki to codzienność 92-letniej mieszkanki Burgrabic. » więcej 2024-11-22, godz. 09:00 Przybywa pacjentów wymagających opieki długoterminowej Prudnickie Centrum Medyczne stawia na rozwój opieki geriatrycznej i długoterminowej. Źródłem finansowania inwestycji, m.in. budowy obiektu szpitalnego, mają… » więcej 2024-11-22, godz. 09:00 Dzień Otwarty Notariatu. Eksperci będą nieodpłatnie udzielać porad Dzień Otwarty Notariatu zaplanowano w sobotę (23.11) w Opolu. Będzie to 15. edycja wydarzenia. To ogólnopolska akcja edukacyjna, podczas której każdy można… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »