Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-09-16, 19:30 Autor: Witold Wośtak

Zakończył się cykl warsztatów kulinarnych "Tak warzyły nasze ołmy" w Kolanowicach. Tematem ostatniego spotkania były przetwory

Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Kiszona kapusta, pikle, kiszone ogórki oraz potrawy z dyni i śliwek, czyli "Ołma robi krauze do komory". Tak wyglądały dzisiejsze (16.09) warsztaty kulinarne w Kolanowicach.
To trzecia i ostatnia część projektu Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Wcześniejsze spotkania dotyczyły tradycyjnej kuchni śląskiej i słodkości. Jak mówi Izabela Jasicka-Misiak, mieszkanka Kolanowic i wykładowca Uniwersytetu Opolskiego, wartością dodaną jest poznanie tradycyjnych nazw wielu potraw.

- Są panie chcące przekazać wiedzę i one dzielą się swoimi przepisami. Przyprowadzają swoje przyjaciółki czy dalszych znajomych i pokazują, co potrafią. Wspólnie gotujemy, wspólnie bawimy się, wspólnie śmiejemy się i na koniec oczywiście wspólnie biesiadujemy. Zostajemy na koniec chociaż przez chwilę, bo wszyscy są zmęczeni. To naprawdę ciężka praca, aby w kilka godzin przygotować wiele różnych potraw.

Maria Stotko, skarbnik DFK Kolanowice, dodaje, że w tym roku nikomu nie powinno zabraknąć dyni.

- Będziemy te dynie obierać ze skórki i kroić w kosteczkę, a później parzymy je wodą oraz wkładamy do słoika. Następnie robimy zalewę z octu, cukru, wody, goździków i dodajemy cynamon w lasce. Można również do smaku dołożyć troszkę cukru waniliowego. Później zalewamy dynie i pasteryzujemy w garnku przez 10 minut.

Pani Barbara, inna mieszkanka Kolanowic zajmowała się kiszeniem kapusty. - To kilka łatwych kroków, a na każdy kilogram szatkowanej kapusty bierzmy 2 dekagramy soli - zaznacza.

- Dodajemy tyle marchewki, ile kochamy, a później zasalamy to na godzinę lub dwie w zależności, jaka konkretnie jest kapusta. Chodzi o to, aby było łatwiej włożyć to do garnka, czyli ubić. Według uznania dodajemy jeszcze kminek, ziarna kopru i liście laurowe. Na koniec potrzebne są mocne ręce męskie do ubicia kapusty.

Warsztaty były współfinansowane z pieniędzy Samorządu Województwa Opolskiego związanych z dziedzictwem kulinarnym.

Na początku listopada zostanie zorganizowane spotkanie podsumowujące.
Izabela Jasicka-Misiak
Maria Stotko
Barbara

Wiadomości z regionu

2024-05-23, godz. 14:01 Spieniona Nysa Kłodzka. Interwencja strażaków i służb ochrony środowiska Na rzece Nysie Kłodzkiej w Nysie pojawiło dziwne spienienie wody. O zjawisku powiadomiono straż pożarną, ale także Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska… » więcej 2024-05-23, godz. 13:44 Oddział chirurgii Szpitala Wojewódzkiego w Opolu będzie ponownie przyjmować pacjentów Od poniedziałku (27.05) oddział chirurgii ogólnej Szpitala Wojewódzkiego w Opolu zacznie ponownie działać i przyjmować planowych pacjentów. Przypomnijmy… » więcej 2024-05-23, godz. 13:26 Dzień Strażaka w Opolu. Komenda miejska ma nowego szefa Były odznaczenia, awanse i wspomnienia. Strażacy z Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Opolu uroczyście świętowali Dzień Strażaka. Powołanie… » więcej 2024-05-23, godz. 11:44 Śmiertelne potrącenie pieszego na DK 41 w Prudniku. Są utrudnienia w ruchu Uwaga kierowcy, mamy ruch wahadłowy na dk 41 w Prudniku. Jak przekazuje Punkt Informacji Drogowej w Opolu, dziś (23.05) około godz. 10:50 doszło tam do śmiertelnego… » więcej 2024-05-23, godz. 11:17 Rejs dookoła Islandii. Przed załogą jachtu "Opole" duże wyzwanie Opole dookoła Islandii - w taki rejs wybiera się kapitan Andrzej Kopytko wraz z załogą. » więcej 2024-05-23, godz. 11:10 Adam Żurek - pełniącym obowiązki dyrektora Elektrowni Opole Mirosław Pietrucha nie jest już dyrektorem Elektrowni Opole. Na stanowisko wrócił Adam Żurek. Na stronie internetowej spółki widnieje informacja, że jest… » więcej 2024-05-23, godz. 09:47 Mieszkańcy Chmielowic zabiegają o przejście dla pieszych [INTERWENCJA] - Codziennie ryzykujemy swoje życie - tak mówią mieszkańcy Chmielowic, którzy interweniują w Radiu Opole w sprawie przejścia dla pieszych. Przy ulicy Centralnej… » więcej 2024-05-23, godz. 09:45 Syreny i blokada drogi wojewódzkiej 454. Mieszkańcy walczą o obwodnicę Jak zapowiadali, tak zrobili. Grupa mieszkańców gminy Dobrzeń Wielki, domagająca się dokończenia budowy obwodnicy, zablokowała dziś (23.05) o godz. 9:00… » więcej 2024-05-23, godz. 08:27 Może zagrzmieć. Jest alert pogodowy dla 3 powiatów w regionie Synoptycy IMGW ostrzegają przed burzami. Wydali pogodowy alert pierwszego stopnia dla powiatów głubczyckiego, nyskiego i prudnickiego. » więcej 2024-05-23, godz. 08:00 Znikają małe sklepy w Prudniku. Gmina udostępni puste lokale młodym przedsiębiorcom Coraz więcej zamkniętych sklepów i lokali usługowych w Prudniku. Lokalni przedsiębiorcy likwidują działalność, ponieważ nie wytrzymują konkurencji z… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »