Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-09-16, 19:30 Autor: Witold Wośtak

Zakończył się cykl warsztatów kulinarnych "Tak warzyły nasze ołmy" w Kolanowicach. Tematem ostatniego spotkania były przetwory

Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Kiszona kapusta, pikle, kiszone ogórki oraz potrawy z dyni i śliwek, czyli "Ołma robi krauze do komory". Tak wyglądały dzisiejsze (16.09) warsztaty kulinarne w Kolanowicach.
To trzecia i ostatnia część projektu Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Wcześniejsze spotkania dotyczyły tradycyjnej kuchni śląskiej i słodkości. Jak mówi Izabela Jasicka-Misiak, mieszkanka Kolanowic i wykładowca Uniwersytetu Opolskiego, wartością dodaną jest poznanie tradycyjnych nazw wielu potraw.

- Są panie chcące przekazać wiedzę i one dzielą się swoimi przepisami. Przyprowadzają swoje przyjaciółki czy dalszych znajomych i pokazują, co potrafią. Wspólnie gotujemy, wspólnie bawimy się, wspólnie śmiejemy się i na koniec oczywiście wspólnie biesiadujemy. Zostajemy na koniec chociaż przez chwilę, bo wszyscy są zmęczeni. To naprawdę ciężka praca, aby w kilka godzin przygotować wiele różnych potraw.

Maria Stotko, skarbnik DFK Kolanowice, dodaje, że w tym roku nikomu nie powinno zabraknąć dyni.

- Będziemy te dynie obierać ze skórki i kroić w kosteczkę, a później parzymy je wodą oraz wkładamy do słoika. Następnie robimy zalewę z octu, cukru, wody, goździków i dodajemy cynamon w lasce. Można również do smaku dołożyć troszkę cukru waniliowego. Później zalewamy dynie i pasteryzujemy w garnku przez 10 minut.

Pani Barbara, inna mieszkanka Kolanowic zajmowała się kiszeniem kapusty. - To kilka łatwych kroków, a na każdy kilogram szatkowanej kapusty bierzmy 2 dekagramy soli - zaznacza.

- Dodajemy tyle marchewki, ile kochamy, a później zasalamy to na godzinę lub dwie w zależności, jaka konkretnie jest kapusta. Chodzi o to, aby było łatwiej włożyć to do garnka, czyli ubić. Według uznania dodajemy jeszcze kminek, ziarna kopru i liście laurowe. Na koniec potrzebne są mocne ręce męskie do ubicia kapusty.

Warsztaty były współfinansowane z pieniędzy Samorządu Województwa Opolskiego związanych z dziedzictwem kulinarnym.

Na początku listopada zostanie zorganizowane spotkanie podsumowujące.
Izabela Jasicka-Misiak
Maria Stotko
Barbara

Wiadomości z regionu

2024-04-28, godz. 07:20 Dariusz Kopczyński obronił tytuł mistrza Polski Dariusz Kopczyński, trener i nauczyciel wychowania fizycznego z Opola został Mistrzem Polski Masters w podnoszeniu ciężarów, na mistrzostwach rozgrywanych… » więcej 2024-04-28, godz. 07:00 Kamionka Piast posprzątana w ramach Operacji Czysta Rzeka Wolontariusze sprzątali teren kamionki Piast w Opolu. Akcję zorganizowano w ramach Operacji Czysta Rzeka. » więcej 2024-04-27, godz. 20:04 Zlot motocyklowy na lotnisku pod Opolem. "Czujemy benzynę i spaliny w powietrzu i o to chodzi" Nie samoloty, a ... motocykle można było tym razem spotkać na lotnisku w Polskiej Nowej Wsi. Zorganizowano tam dziś (27.04) zlot motocyklowy. » więcej 2024-04-27, godz. 20:00 Rowerzyści na start. W Prudniku jeździli śladami legend polskiego kolarstwa Sezon rowerowy w Prudniku oficjalnie rozpoczęty. Cykliści ruszyli śladami Franciszka Surmińskiego i Stanisława Szozdy - legend polskiego kolarstwa. Dziś… » więcej 2024-04-27, godz. 19:25 3xKOPA w Górach Opawskich. "Jest nutka rywalizacji, to nas napędza" Malownicza, górska trasa, dobra pogoda, a do pokonania jeden z czterech dystansów: 20 km, 42 km, 63 km lub 100 km. Festiwal Biegów Górskich 3xKOPA zorganizowano… » więcej 2024-04-27, godz. 17:07 Zderzenie motoroweru z osobówką w Dobrodzieniu Do czołowego zderzenia samochodu osobowego z motorowerem doszło dziś (27.04) przed 15:00 w Dobrodzieniu. » więcej 2024-04-27, godz. 15:00 Gmina Jemielnica walczy o Europejską Nagrodę Odnowy Wsi Gmina Jemielnica została zgłoszona przez samorząd województwa opolskiego do konkursu o Europejską Nagrodę Odnowy Wsi. W tegorocznej edycji rywalizuje 21… » więcej 2024-04-27, godz. 14:51 "Potrzebna jest siła i duża wytrzymałość". Opole areną mistrzostw Polski w ratownictwie wodnym Holowanie manekina, pływanie z przeszkodami, sztafeta czy rzut liną. To część konkurencji, w jakich muszą zmierzyć się uczestnicy Letnich Mistrzostw Polski… » więcej 2024-04-27, godz. 13:14 Paweł Kampa z opolskiej Lewicy na listach do Parlamentu Europejskiego Paweł Kampa, sekretarz opolskich struktur Nowej Lewicy, będzie kandydował do Parlamentu Europejskiego w okręgu opolsko-dolnośląskim. 'Jedynką' w okręgu… » więcej 2024-04-27, godz. 12:00 Jechał na karcie syna. Inspektorzy transportu drogowego wykryli nieuczciwego kierowcę Wykorzystywał w tachografie kartę należącą do syna. Nieuczciwego kierowcę zatrzymali inspektorzy z byczyńskiego oddziału opolskiej inspekcji transportu… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »