Karp zawładnął niemodlińskim zamkiem [ZDJĘCIA]
Smażony, gotowany czy w pierogach - karp rządził dzisiaj w Niemodlinie. Na terenie zamku odbyła się 7. edycja Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego. Można było spróbować dań z tej ryby, a także wziąć udział w pokazach kulinarnych, czy szycia sieci rybackich. Największą popularnością cieszył się tradycyjnie smażony karp.
- Smażymy w naturalny sposób. Panierowany jest tylko w mące, rzucony na nasz, opolski rzepakowy olej. Oprócz tego karpia mamy również zupę z karpia. Wykorzystałam głowy, trochę karpia i mamy przepyszny rosół. Do tego sól, pieprz, podstawowe przyprawy - mówi Danuta Majewska z Lokalnej Grupy Rybackiej Opolszczyzny.
Święto odbyło się jako impreza towarzysząca Festiwalowi Karpia, który potrwa do 18. listopada.
- Są stawy hodowlane niespuszczalne, które muszą mieć sieci. Jest szydełko, na które nawija się sznurek - i oczko za oczkiem. Mamy tutaj sieć, która ma 2,5 metra szerokości na 25 metrów długości. To jest 17500 oczek. Kompletną sieć robi się w 200 godzin - dodaje Ginter Ryborz, twórca sieci rybackich.
Dzisiejsze wydarzenie zostało zorganizowane przez Lokalną Grupę Rybacką Opolszczyzna
Karp niemodliński w 2015 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Z Niemodlinem związany jest od XIV wieku.
Święto odbyło się jako impreza towarzysząca Festiwalowi Karpia, który potrwa do 18. listopada.
- Są stawy hodowlane niespuszczalne, które muszą mieć sieci. Jest szydełko, na które nawija się sznurek - i oczko za oczkiem. Mamy tutaj sieć, która ma 2,5 metra szerokości na 25 metrów długości. To jest 17500 oczek. Kompletną sieć robi się w 200 godzin - dodaje Ginter Ryborz, twórca sieci rybackich.
Dzisiejsze wydarzenie zostało zorganizowane przez Lokalną Grupę Rybacką Opolszczyzna
Karp niemodliński w 2015 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Z Niemodlinem związany jest od XIV wieku.