Most
Radio Opole » Most » Posłuchaj audycji Most » Tybetańska kuchnia i sporty zimowe - Tibetská kuchyně…
2018-03-10, 09:30 Autor: Ewelina Rusin-Różycka (oprac. Jacek Łuczak, tł. Ewa Małachowicz)

Tybetańska kuchnia i sporty zimowe - Tibetská kuchyně a zimní sporty [FILM, ZDJĘCIA]

Zjazd z pochodniami na Ramzowej [Film: Marta Klubkowska]
Sobotni poranek z audycją z cyklu "Most - polsko-czeska współpraca redakcji" spędziliśmy w niewielkiej, malowniczej wiosce Petrikov, która przysypana śnieżnym puchem, wygląda jak zachwycająca, baśniowa kraina. Taki widok ucieszył nasze oczy i wspaniale ukoił nerwy po przepracowanym tygodniu. Ale znaleźliśmy także miejsce, które zachwyciło również nasze podniebienia. Jego gospodarz, Zdenek Pospisil, kucharz i himalaista, przygotowuje tam dla odwiedzających go gości specjały kuchni tybetańskiej i nepalskiej. Nas również nimi poczęstował.
Ponownie byliśmy także na Ramzowej, gdzie odbyła się impreza narciarska, inicjująca cykl kolejnych, z finałem we Francji. Jak wziąć w nich udział? Odpowiedź w audycji.
Posłuchaj audycji MOST z 10.03.2018
Poslouchej pořad MOST z 10.03.2018
Tibetská kuchyně a zimní sporty

Sobotní ráno s pořadem „Most – polsko-česká spolupráce redakcí" jsme strávili v malé a malebné vesnici Petříkov, která pod sněžní peřinou vypadá jako úchvatná, pohádková země. Podívaná potěšila naše očí a zklidnila nervy po pracovitém týdnu. Našli jsme ale i místo, kde nám to výborně chutnalo. Tamní hostitel, Zdeněk Pospíšil, kuchař a himálajský horolezec, připravuje pro návštěvníky speciality tibetské a nepálské kuchyně. Tak nás nechal je ochutnat.
Opakovaně jsme byli i na Ramzové, kde se konala lyžařská akce, otevírající cyklus dalších, s finále ve Francii. Jak se jich zúčasnit? Odpověď najdete v pořadu.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »