Radio Opole » Audycje Radia Opole

REWIRY KULTURY

Publicystyka kulturalna na temat sztuki, literatury, teatru i kina. Rozmowy wokół zjawisk i idei ze świata kultury. Recenzje z wydarzeń kulturalnych i przedstawienie zjawisk w nowych mediach.

W audycji także:

20:45
poniedziałki: Radiowy Radar Rocka – Jacek Rudnik
wtorki: Czarne jest czarne – Maciej Stępień
środy: Piosenka z legendą - Anita Janczak/Rafał Nosal
czwartki: Radiowy Radar Rocka – Jacek Rudnik
piątki: Piosenka z legendą - Anita Janczak/Rafał Nosal
21:40 Sto książek na sto lat - Małgorzata Ślusarczyk (we wtorki i czwartki)
21:40 Ordonówna, Schulz, Kiepura... To była kultura! – Mariusz Majeran (w piątki)
21:40 Setnie ubawieni - Mariusz Majeran (w środy)

Od poniedziałku do piątku od 20:05 do 22:00 zapraszają Mariusz Majeran, Katarzyna Zawadzka, Tomasz Zacharewicz. Do autorów można napisać tu:
katarzyna.zawadzka@radio.opole.pl
tomasz.zacharewicz@radio.opole.pl
mariusz.majeran@radio.opole.pl

Zobacz: Ramówka 2018
Nadajemy też w technologii DAB+ - sprawdź program Radia Opole 2


2018-12-05, 10:50

"Błoto słodsze niż miód" - Małgorzata Rejmer o komunistycznej Albanii

Małgorzata Rejemer gościem MBP w Opolu [fot. Rafał Mielnik]
Małgorzata Rejemer gościem MBP w Opolu [fot. Rafał Mielnik]
Reportażystka i pisarka Małgorzata Rejmer opowiedziała w "Rewirach kultury" o książce "Błoto słodsze niż miód. Głosy komunistycznej Albanii". To reportaż, który ukazuje historie osób represjonowanych za rządów Envera Hodży. Autorka rozmawiała z byłymi więźniami obozów komunistycznych i ich bliskimi. Przedstawiła też historię osób naznaczonych piętnem tzw. "złej biografii".

Małgorzata Rejmer debiutowała w 2009 roku powieścią "Toksymia". W 2013 roku napisał reportaż "Bukareszt. Kurz i krew", za który otrzymała Nagrodę "Newsweeka" im. Teresy Torańskiej, Nagrodę Literacką dla Autorki Gryfia oraz Gwarancję Kultury TVP Kultura. Książka o Albanii właśnie została nominowana do Paszportów Polityki 2018.więcej »
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »