Radio Opole » W cztery oczy » Nasze rozmowy » Rozmowy z Małgorzatą Paciepnik i Pawłem Nakoniec…
2019-03-28, 10:21 Autor: Marek Świercz

Rozmowy z Małgorzatą Paciepnik i Pawłem Nakoniecznym

Małgorzata Paciepnik o sprawie dwóch ton mięsa w Byczynie
Małgorzata Paciepnik, zastępca opolskiego wojewódzkiego lekarza weterynarii
– Nie wiem, co miał na myśli autor artykułu, który użył określenia „nielegalne mięso”. W przypadku nielegalności mięsa możemy mówić o kilku aspektach. To jest na przykład brak dokumentacji na temat tego, skąd ono pochodzi, to jest na przykład stwierdzenie terminu ważności, daty zamrożenia, daty produkcji, sposobu przetwarzania. Generalnie jest to pojęcie bardzo szerokie i nie wiem, czy odzwierciedla sytuację. Na pewno jest chwytliwe, ale niekoniecznie odpowiada rzeczywistości – mówiła w rozmowie „W cztery oczy” Małgorzata Paciepnik, zastępca opolskiego wojewódzkiego lekarza weterynarii, komentując sprawę wykrycia w Byczynie dwóch ton mięsa, które – jak nazwały to media – niewiadomego pochodzenia. Nasz gość zaznaczył, że postępowanie w tej sprawie, także prokuratorskie, jest w toku, dlatego nie może podać szczegółów, zaznaczył jednak, że mięso nie trafiło do obiegu i zostało przekazane do utylizacji. – To niekoniecznie jest sytuacja, że przetwórnia pozyskała mięso z niewiadomego źródła – dodał. Paciepnik zaznaczyła, że kluczowe jest to, by przedsiębiorca zadbał o skompletowanie całej dokumentacji, od projektu technologicznego po uzyskanie odpowiednich zezwoleń wydawanych przez powiatowego lekarza weterynarii. Co więcej, każda zmiana w działaniu firmy musi być koniecznie zgłoszona odpowiednim służbom. – Nasi przedsiębiorcy nie zawsze pamiętają o konieczności takiej aktualizacji – dodaje nasz gość.
Paweł Nakonieczny o tym, że w przypadku żywności najważniejsza jest czujność klienta
Paweł Nakonieczny, opolski wojewódzki inspektor inspekcji handlowej
– Każda z czterech inspekcji wkracza na różnym etapie, my wkraczamy na tym etapie ostatnim, dostawie towaru do konsumenta, czyli do sklepu. Tam, gdzie konsument jest najbardziej narażony na to, że padnie ofiarą nieprawidłowości, tam chroni go inspekcja handlowa. Badamy przede wszystkim bezpieczeństwo żywności dostarczonej do konsumentów, oznakowanie tej żywności, badamy jej pochodzenie, ale również eksponowanie ceny, przeliczanie ceny jednostkowej. Tak, żeby konsument kupując konkretny towar miał pewność, że kupuje bezpieczną żywność – mówił w „Poglądach i osądach” Paweł Nakonieczny, opolski wojewódzki inspektor inspekcji handlowej. Nasz gość podkreślił jednak, że sama inspekcja nie wystarczy, najważniejsza jest czujność samego klienta, który powinien kupować w sprawdzonych miejscach i czytać etykiety na produktach. – Ważne jest to, by kupować żywność zapakowaną, w nieuszkodzonych opakowaniach, oznakowaną, z oznaczeniem kraju pochodzenia. Przy zakupie mięsa coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, ale także tym, czy jest to mięso polskie, czy z hodowli zagranicznej. W końcu mamy w Europie problem z ASF – dodał Nakonieczny. Nasz gość stwierdził także, że inspekcja rozstrzyga spory konsumenckie i bada cały zakres produktów. Ta opolska jako pierwsza, jeszcze przed tragedią w escape roomie w Koszalinie, zajęła się badaniem sal zabaw dla dzieci.

Zobacz także

2020-01-29, godz. 08:34 Nadinsp. Jarosław Kaleta o bezpieczeństwie Opolszczyzny - Podobnie jak rok temu, w większości odnotowujemy spadek ilości przestępstw przy wzroście wykrywalności. Wykrywalność za 2019 rok wynosi 72%, ale przy niektórych… » więcej 2020-01-28, godz. 09:34 Marcin Ociepa o otwarciu biura poselskiego w Opolu, a także wizycie wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Anny Budzanowskiej… - Jestem przekonany że tak, to jest powszechne odczucie i w Warszawie i Opolu, że do tego połączenia powinno dojść – powiedział w porannej rozmowie „W 4 oczy”… » więcej 2020-01-27, godz. 09:31 Prof. Marek Masnyk o kalendarium zbliżających się wyborów rektora i członków Senatu oraz o minionym roku na UO – Jeśli zostanę zgłoszony przez Senat albo grupę elektorów bądź Radę Uczelni to tak. Te kwestie reguluje statut uczelni – mówił w porannej rozmowie „W cztery oczy”… » więcej 2020-01-26, godz. 09:00 Bogdan Jasiński o konkursach organizowanych przez Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu-Bierkowicach Do Wielkanocy jeszcze sporo czasu, ale w Muzeum Wsi Opolskiej już teraz ruszają bezpłatne warsztaty zdobienia jaj. W ramach Wojewódzkiego Konkursu Plastyki Obrzędowej… » więcej 2020-01-25, godz. 09:00 Adam Tomal o akcji profilaktycznej w ramach Europejskiego Tygodnia Profilaktyki Raka Szyjki Macicy Studenci Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Opolskiego zapraszają do udziału w akcji "Pink Lips" (20-26.01). Także dziś (25.01) w Centrum Handlowym Karolinka będzie… » więcej 2020-01-24, godz. 10:15 Rafał Bartek o bilansie i obchodach 30-lecia TSKN - To będzie aktywny rok. Otrzymaliśmy dodatkowe środki finansowe ze strony niemieckiej na budowę wyzwania o które staraliśmy się ponad 10 lat, chodzi o Centrum… » więcej 2020-01-23, godz. 08:58 St. sierż. Dariusz Świątczak o sposobach oszustów na zdobycie pieniędzy - Każda taka intryga i oszustwo bazuje na ogromnym ładunku emocjonalnym. Często o tym mówimy seniorom, a w 2019 roku przeszkoliliśmy ponad 14 tysięcy seniorów… » więcej 2020-01-22, godz. 09:41 Dr Paweł Gębka o profilaktyce raka szyjki macicy i świadomości kobiet w tym zakresie – Niestety, umieralność na raka jest u nas zdecydowanie większa w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej. Jest o około 80% wyższa niż przeciętna – powiedział… » więcej 2020-01-21, godz. 09:18 Andrzej Buła o wdrażaniu Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 - Otwieramy nowy rok. Rozmawiamy o tym w jakim momencie jesteśmy jeśli chodzi o wdrażanie Regionalnego Programu Operacyjnego 2014-2020, rozmawiamy o tym jakie… » więcej 2020-01-20, godz. 08:55 Rafał Tkacz o nadchodzących przedterminowych wyborach na burmistrza Ozimka Rafał Tkacz dyrektor opolskiej delegatury Krajowego Biura Wyborczego - Chętni mogą się zgłosić do Urzędu Miejskiego w Ozimku, tam urzędnik wyborczy przyjmuje zgłoszenia… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »