Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-04-20, 23:30 Autor: Kamila Gal-Skorupa

Smaczne bo... opolskie. Trwa I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj"

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (2)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (2)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (3)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (3)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (4)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (4)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (5)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (5)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (6)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa (6)
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa]
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej Opolski Bifyj [Kamila Gal-Skorupa]
Opolszczyzna chwali się swoimi produktami regionalnymi. W Kluczborku rozpoczął się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj", na którym można spróbować dań, z których słynie nasz region w całym kraju.
Na stole znalazł się m.in krupniok, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a także niemodliński karp oraz kluski z roladą i modrą kapustą. Na deser nie zabrakło kołocza śląskiego, który posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

- Festiwal jest kontynuacją opolskiego szlaku kulinarnego "Opolski Bifyj", chcemy, aby była to impreza cykliczna, która co roku odbywa się w innej części naszego regionu - mówi Piotr Mielec, dyrektor biura Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. - Takie imprezy jak ta mają służyć temu, aby mieszkańcy naszego województwa poznawali produkty i potrawy tradycyjne, aby ich świadomość była większa oraz aby się dowiedzieli gdzie takich dań można zasmakować i gdzie takie produkty można kupić - wyjaśnia.

- Ludzi bardzo trudno przekonać do tradycyjnego jedzenia, dlatego rozwiązaniem jest wykorzystywanie regionalnych produktów w nowych przepisach - wyjaśnia Kamil Klekowski, szef kuchni. - Polacy słysząc danie tradycyjne uważają je za nudne, uważają że będzie ono wyglądać tak jak położyła je kiedyś babcia na talerzu, które było smaczne, ale niekoniecznie ekscytujące. To rola szefów kuchni i restauratorów, abyśmy mogli te smaki poznać na nowo - tłumaczy.

W ramach festiwalu odbędzie się też wystawa porcelany tułowickiej i wykład o kuchni molekuralnej. Impreza zakończy się 3 maja.
Kamil Klekowski
Piotr Mielec

Wiadomości z regionu

2024-11-22, godz. 12:10 2,4 mld złotych wykorzystała Opolszczyzna z Europejskiego Funduszu Społecznego W ciągu 20 lat z tych pieniędzy skorzystało pół populacji naszego województwa; to nie inwestycje, tylko tzw. projekty miękkie - na takie właśnie cele… » więcej 2024-11-22, godz. 12:07 "Rynek pracy zaczyna się już w podstawówce". W Głubczycach rozmawiano o doradztwie zawodowym dla uczniów Doradztwo zawodowe dla uczniów oraz współpraca szkół średnich i podstawowych powiatu głubczyckiego z lokalnymi pracodawcami - to główne tematy kolejnego… » więcej 2024-11-22, godz. 12:01 Zderzenie busa z ciężarówką na DK11. Są utrudnienia Uwaga na utrudnienia na drodze krajowej nr 11 na trasie Byczyna-Kluczbork. W miejscowości Biskupice około 10:50 doszło do zderzenia busa z samochodem cię… » więcej 2024-11-22, godz. 11:09 Zaskoczenia nie ma - będą podwyżki w stolicy regionu Mieszkańcy Opola od nowego roku zapłacą więcej za wodę, odprowadzenie ścieków i za podatek od nieruchomości. Ratusz tłumaczy podwyżki inflacją. Na razie… » więcej 2024-11-22, godz. 10:51 Opole: ludzie kultury nagrodzeni [ZDJĘCIA] Coroczne nagrody Miasta Opola za wybitne zasługi w dziedzinie kultury zostały wręczone opolskim artystom, twórcom i animatorom kultury. » więcej 2024-11-22, godz. 10:24 Jak można tak żyć? Szokujące warunki bytowe mieszkanki Burgrabic [INTERWENCJA] Trudno uwierzyć, że można tak mieszkać. Okazuje się, że trudne warunki to codzienność 92-letniej mieszkanki Burgrabic. » więcej 2024-11-22, godz. 09:00 Przybywa pacjentów wymagających opieki długoterminowej Prudnickie Centrum Medyczne stawia na rozwój opieki geriatrycznej i długoterminowej. Źródłem finansowania inwestycji, m.in. budowy obiektu szpitalnego, mają… » więcej 2024-11-22, godz. 09:00 Dzień Otwarty Notariatu. Eksperci będą nieodpłatnie udzielać porad Dzień Otwarty Notariatu zaplanowano w sobotę (23.11) w Opolu. Będzie to 15. edycja wydarzenia. To ogólnopolska akcja edukacyjna, podczas której każdy można… » więcej 2024-11-22, godz. 08:00 Uwaga mieszkańcy Opola! Strażnicy miejscy ruszyli w teren i sprawdzają, czym palimy Sezon grzewczy rozpoczął się na dobre. A to oznacza, że opolscy strażnicy ruszyli w teren i sprawdzają, czym palimy w piecach. Funkcjonariusze kontrolują… » więcej 2024-11-22, godz. 08:00 Otoczenie brzeskiego szpitala zostanie ucywilizowane. To inwestycja za 10 milionów złotych Otoczenie brzeskiego szpitala przejdzie metamorfozę. Rozpoczęły się prace, których efekty pozwolą usprawnić komunikację, a także poprawią bezpieczeństwo… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »