Radio Opole » Niż Boris nad Opolszczyzną » Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

2024-09-27, 14:15 Autor: Roman Juranek

Cukry Nyskie stają na nogi po wielkiej wodzie. Jest nadzieja, że firma ruszy za mniej więcej dwa tygodnie

Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Obecnie zakończyło się oczyszczanie zakładu, ruszyła dezynfekcja i osuszanie kolejnych pomieszczeń.
Prezes Cukrów Nyskich Andrzej Chomyszczak informuje, że energia elektryczna od dzisiaj jest dostarczana do wszystkich pomieszczeń. Uruchamiane są też kolejne partie zakładu.

- Czego nam na dzisiaj potrzeba, to oczywiście najważniejsze jest serce zakładu, czyli kotłownia, produkcja ciepłej wody, bez tego nie uruchomimy produkcji. Dzisiaj odbywa się proces czyszczenia całego zakładu, dezynfekcji urządzeń, pomieszczeń. Moim marzeniem byłoby, by zakład ruszył już. Patrząc natomiast na realia myślę, że możemy wystartować mniej więcej za dwa tygodnie.

Mimo trudnej sytuacji prezes nie zdecydował się na cięcia w zakładzie. Wspomógł też poszkodowanych pracowników. - Trudno jest dzisiaj odebrać wynagrodzenia ludziom, tym bardziej w momencie, gdy wielu z nich również jest poszkodowanych. My wyszliśmy ich potrzebom naprzeciw, po pierwsze podtrzymując wynagrodzenia w stu procentach, po drugie uruchomiony został Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych i również przyznana jest pomoc, natychmiast wypłacona dla osób, które zostały zalane. Nie obniżamy pensji dlatego, że serce podpowiada i rozum, że trzeba po prostu być człowiekiem.

Nyskie przedsiębiorstwo wspomagają wolontariusze i darczyńcy, również prywatne firmy z Nysy oraz spoza regionu. Do akcji kupowania wyrobów Cukrów Nyskich, także w internecie, może teraz dołączyć każdy. - To jest ogromna pomoc. Dzisiaj po pierwsze to jest ogromna reklama dla Cukrów Nyskich, dzisiaj widzimy naszych odbiorców, dzisiaj widzimy to, że w tej trudnej sytuacji wszyscy nas wspierają zarówno fizycznie czy w darach różnego rodzaju, jak również kupując nasze wyroby.

- Dzięki solidarności w zakładzie pracy i pomocy z zewnątrz przetrwamy tę powódź - podsumował prezes Cukrów Nyskich Andrzej Chomyszczak.
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak

Zobacz także

2024-09-20, godz. 08:34, Wiadomości z regionu Sytuacja na krajówkach w regionie w piątek rano. Jest ciut lepiej - Poprawia się sytuacja drogowa na Opolszczyźnie, ale nadal mamy wiele odcinków dróg nieprzejezdnych - mówił dziś w Radiu Opole Rafał Pydych, dyrektor opolskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. » więcej 2024-09-20, godz. 08:33, Wiadomości z regionu Strażacy przejmują zarządzanie kryzysowe w Głuchołazach i Lewinie Brzeskim Zarządzaniem kryzysowym w Głuchołazach i Lewinie Brzeskim zajmą się pełnomocnicy wyznaczeni przez stronę rządową. Zostali oni powołani przez ministra spraw wewnętrznych Tomasza Siemoniaka na wniosek wojewody opolskiej, po konsultacjach… » więcej 2024-09-20, godz. 07:30, Wiadomości z regionu Głuchołazy po powodzi. „Wydatki z tego tytułu pójdą w kosmos” Ogromne wydatki gminy Głuchołazy pochłoną prace porządkowe, doraźne remonty i koszty akcja przeciwpowodziowej. Trwa tam sprzątanie tego, co naniosła i zniszczyła woda oraz wyrzucili mieszkańcy z zalanych domów. » więcej 2024-09-19, godz. 22:10, Wiadomości z regionu Od piątku powodzianie w gminie Lewin Brzeski mogą składać wnioski o doraźną pomoc finansową Gmina Lewin Brzeski w piątek (20.09) rozpocznie przyjmowanie wniosków o doraźną pomoc finansową dla powodzian. Będzie można je składać w Miejsko - Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej. » więcej 2024-09-19, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Woda zalała jedyną w regionie komorę hiperbaryczną. Strat w sprzęcie nyskiego szpitala jest więcej Trwa osuszanie Szpitala Powiatowego w Nysie. Jak zapowiada dyrektor placówki Artur Kamiński, powrót do normalnego funkcjonowania może potrwać około czterech tygodni. » więcej
69707172737475
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »