Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2024-03-02, 12:00 Autor: Jan Poniatyszyn

Zwyciężczyni „MasterChefa” udzielała porad kulinarnych uczniom klas gastronomicznych

Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Jak uczyć się gotować, to tylko od najlepszych kucharzy. Przygotowanie tatara czy steku wołowego pokazywała w Prudniku Joanna Szymanowska, zwyciężczyni telewizyjnego programu „MasterChef”. W Zespole Szkół Rolniczych prowadziła zajęcia teoretyczne i warsztaty dla uczniów.
- Otrzymaliśmy wiele ciekawych informacji dotyczących gotowania - mówią Emilian i Natalia z prudnickich klas gastronomicznych. - Te warsztaty, zajęcia kulinarne dają nam możliwość nauczenia się czegoś innego o świecie, o kuchni. Zdobywamy nowe doświadczenie jeżeli chodzi o mięsa. Nie spotykaliśmy się z tym wcześniej, bo jednak jesteśmy dopiero w drugiej klasie. Może się to kiedyś przydać w pracy, bo np. w różnych restauracjach potrawy zależą od pór roku. Tatar robi się zimą, a nie latem, ponieważ to zależy od mięsa.

Na Joannie Szymanowskiej, która zwyciężyła w finale 12. edycji „MasterChefa”, duże wrażenie zrobiło profesjonalne wyposażenie pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku: - Nie spotkałam się jeszcze w szkołach z tak ładnie zorganizowanymi stanowiskami pracy. Właśnie mam warsztaty i bardzo fajnie współpracuje mi się z młodzieżą. Szkoły gastronomiczne mają ogromny wpływ na rozwój, budowanie dalszej kariery. Najbardziej uczy się z praktyki. Warsztatów powinno być jak najwięcej. Są świetną formą nauki.

Kolejnym znanym kucharzem, który poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów prudnickich klas gastronomicznych będzie Karol Okrasa.
Emilian i Natalia
Joanna Szymanowska

Zobacz także

2024-04-08, godz. 04:16, Wiadomości z regionu Wybory samorządowe 2024 - powiat prudnicki [PEŁNE ZESTAWIENIE] W powiecie prudnickim w wyborcze szranki o stanowiska wójtów i burmistrzów stanęło 15 osób. Oto wyniki wyborów: » więcej 2024-04-05, godz. 17:48, Kultura i rozrywka W Prudniku rozprawiali po śląsku. Śląski jest dla nich jak narodowy język O wszystkim idzie godać po śląsku. O tym można było przekonać się w Prudniku. Odbył się tam 5. Powiatowy Konkurs Gwary Śląskiej „Rozprawianie po śląsku”. W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego wystąpiło ponad 50… » więcej 2024-04-05, godz. 16:29, Wiadomości z regionu Prudnik: finisz kampanii wyborczej na trasie do prokuratury Złamanie prawa zarzucają sobie komitety wyborcze w Prudniku. Zawiadomienie o tym złożono dzisiaj (5.04) w prokuraturze. » więcej 2024-04-04, godz. 20:30, Gospodarka Prudnicka młodzież może przebierać w ofertach kształcenia i pracy. Problemem jest znaczny ubytek uczniów Jakie są możliwości kontynuowania nauki oraz zatrudnienia mogła dowiedzieć się młodzież w Prudniku. W hali sportowej liceum odbyły się 15. Targi Pracy, Edukacji i Przedsiębiorczości. Na kilkudziesięciu stoiskach promowały się… » więcej 2024-04-04, godz. 14:42, Wiadomości z regionu Prudnik: Orlen zainwestuje duże pieniądze w budowę farmy wiatrowej w Szybowicach Farmę wiatrową Szybowice wybuduje Grupa Orlen w gminie Prudnik. O inwestycji mówiono jeszcze w poprzedniej kadencji samorządowej, a jej realizacja ma być zakończona w przyszłym roku. » więcej
47484950515253
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »