Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2024-10-10, godz. 15:30, Kultura i rozrywka Przed nami 25. Ogólnopolski Przegląd Piosenki Poetyckiej w Oleśnie Przesłuchania konkursowe, gala wręczenia nagród i koncert gwiazdy wieczoru - tak prezentuje się plan 25. Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Poetyckiej w Oleśnie. Przesłuchania konkursowe rozpoczną się w sobotę (12.10) o 12:00 w… » więcej 2024-09-11, godz. 15:35, Wiadomości z regionu Trzy dni cieszyli się skradzionym simsonem. Grozi im do 5 lat więzienia Zabytkowego simsona po kradzieży w Kucobach (gmina Olesno) odzyskali miejscowi kryminalni. Kradzież zgłosił 20-letni właściciel. » więcej 2024-09-02, godz. 16:38, Gospodarka Kosztowne remonty dachów. Oleskie starostwo wyda 5 milionów złotych, ale ma dotacje Ponad 5 milionów złotych wyda oleskie starostwo na remonty przeciekających dachów. » więcej 2024-09-02, godz. 14:26, Wiadomości z regionu Rok pełen zmian i wyzwań. Wojewódzka inauguracja roku szkolnego w Oleśnie [ZDJĘCIA] Ponad 400 dzieci, duża grupa rodziców, zaproszeni goście i samorządowcy. Wojewódzką inaugurację roku szkolnego zorganizowano tym razem w Publicznej Szkole Podstawowej nr 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. księżnej Jadwigi Śląskiej… » więcej 2024-08-23, godz. 13:00, Wiadomości z regionu Duże zainteresowanie nowym basenem w Oleśnie. Ponad 1000 klientów dziennie Tysiąc osób każdego dnia odwiedza basen letni w Oleśnie po jego ponownym otwarciu cztery tygodnie temu. Tak wynika z uśrednionych statystyk z kas biletowych. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »