Radio Opole » Reporterski Obraz Dnia » W magazynie Reporterski Obraz Dnia

W magazynie Reporterski Obraz Dnia

2024-03-30, 12:11 Autor: Marzena Śmierciak

Tradycyjne smaki Wielkanocy. Co stanie na świątecznym stole?

Potrawy wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
Potrawy wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
Wielkanoc, podobnie jak w święta Bożego Narodzenia, ma swoje tradycyjne smaki, nawiązujące do symboli.
W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które potem znajdą się na stołach, podczas świątecznego śniadania. W koszyczku są baranek z cukru, babka, jajka, chleb, wędliny, sól czy chrzan.

Jednak nie w każdym regionie ten stół wielkanocny wyglądał tak samo. Jakie są tradycje kulinarne Śląska Opolskiego?
Posłuchaj relacji Moniki Matuszkiewicz-Biel

Zobacz także

1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »