Radio Opole » Reporterski Obraz Dnia » W magazynie Reporterski Obraz Dnia

W magazynie Reporterski Obraz Dnia

2021-03-30, 16:00 Autor: Bogusław Kalisz

Jaja na wielkanocnym stole. Polacy rocznie zjadają 150 sztuk

Święconka [fot. Barbara Więcek]
Święconka [fot. Barbara Więcek]
[fot. sxc.hu]
[fot. sxc.hu]
Jajka faszerowane, kotleciki jajeczne, pasztet z jajek czy szkockie jajka w mięsie. Wyliczać można by długo wielkanocne potrawy z jajkami, a my sprawdzamy, jak branża drobiarska radzi sobie tego roku. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz informowała, że na przełomie stycznia i lutego jaja były droższe nawet o 20 procent. Aktualnie popyt przewyższa ich podaż, ponieważ hodowcy zmniejszyli produkcję ze względu na obostrzenia dotyczące koronawirusa i ryzyko ptasiej grypy.
wizyta na fermie drobiu

Zobacz także

1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »