Radio Opole » Reporterski Obraz Dnia » W magazynie Reporterski Obraz Dnia

W magazynie Reporterski Obraz Dnia

2019-06-21, 16:15 Autor: Cezary Puzyna

Wodę trzeba szanować, szanuj wodę - ona ci krzywdy nie zrobi...

Jezioro Nyskie [fot. Daniel Klimczak]
Jezioro Nyskie [fot. Daniel Klimczak]
Sezon nad wodami jeszcze na dobre się nie rozpoczął, a ratownicy już mają ręce pełne roboty. Mimo profilaktyki, ostrzeżeń i apeli, wciąż nie potrafimy zachowywać się bezpiecznie, czego przykładem ogólnopolskie statystyki utonięć.
Zaglądamy nad Jezioro Nyskie, gdzie w weekendy wypoczywa nawet kilkanaście tysięcy osób pod okiem tamtejszych woprowców. Od niedawna ich ośrodek ma status Wojewódzkiego Centrum Szkolenia Ratownictwa Wodnego, a o tym, że opieka jest niezła świadczy fakt, że od kilkunastu lat na akwenie strzeżonym nie zanotowano tam utonięć.

Prezes WOPR - zarazem szef policyjnego posterunku wodnego - Jarosław Białochławek opowiada nam, że na co dzień bywa różnie...
Ratownicy i turyści nad nyskim

Zobacz także

2019-03-19, godz. 16:00, ROD - artykuły „Rok daniela, dary lasu”. Za nami V Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne Smaki” Jeleń w winie ze śliwkami, szaszłyki z wątróbką z dzika a może sarnina saute z cukinią w wiosennym przybraniu? Jesteście państwo po obiedzie? Jeśli nie to proszę posłuchać propozycji... » więcej 2019-03-19, godz. 15:45, ROD - artykuły Spławik, kij i woda. Dzień Wędkarza w rodzinie Anny i Marcina Malców ze Strzelec Opolskich 'Linów, jazi, brzanek, krąpiNiech nam Bozia nie poskąpi,Od boleni i lipieni,Niech się w rzekach pięknie mieni' » więcej 2019-03-19, godz. 14:45, ROD - artykuły Czy jest jeszcze szansa dla zamku w Łące Prudnickiej? Co z dawnym hotelem Leśnym w Głuchołazach Zrujnowane budynki o charakterze zabytkowym i turystycznym są wizerunkowy problemem gmin z południa Opolszczyzny. Obiekty te stały się prywatną własnością i nie doczekały się adaptacji na cele hotelowe. Borykają się z tym Głuchołazy… » więcej 2019-03-18, godz. 16:00, ROD - artykuły Wody (o)polskie. Trias Opolski czyli woda, którą piły już dinozaury. Sztokholmski Międzynarodowy Instytut Wodny organizuje co roku Światowy Tydzień Wody, który właśnie trwa. » więcej 2019-03-18, godz. 15:00, ROD - artykuły 15 godzin na jedno jajko. Jak powstają opolskie kroszonki Nawet 15 godzin zajmuje przygotowanie jednej opolskiej kroszonki. Te pięknie zdobione wydmuszki mają szansę trafić na ministerialną listę dziedzictwa niematerialnego. » więcej
586587588589590591592
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »