Radio Opole » Wiadomości z regionu
2018-10-07, 18:30 Autor: Katarzyna Doros

Opolszczyzna karpiem stoi! 8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie

8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie [fot. Katarzyna Doros]
Karp przyrządzany na różne sposoby królował dziś (07.10) na zamku w Niemodlinie. Nie mogło zabraknąć tradycyjnie smażonych kawałków karpia, ale i rosołu czy faworków z ryby, która na polskich stołach gości głównie w Wigilię.
- Promujemy opolskiego karpia, bo nasz region karpiem stoi. Mamy od 3 do 5 miejsca w hodowli karpia w kraju - mówi Aleksandra Czerkawska z Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna. - Staramy się to pokazać mieszkańcom, przede wszystkim to, że jest na miejscu i że nie trzeba importować tej ryby.

W ramach Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego po raz pierwszy zorganizowano kulinarny konkurs z gotowaniem na żywo. Pięć dwuosobowych drużyn przygotowywało potrawy z karpia i z kaszy gryczanej. Uczestników oceniali najlepsi szefowie kuchni zrzeszeni w ogólnokrajowych stowarzyszeniach kucharzy.

- Potrawy były na bardzo wyrównanym poziomie. Kucharze dali z siebie wszystko - mówi Marcin Soból, przewodniczący jury. - Dania wyglądały naprawdę świetnie. My ocenialiśmy technikę wykonania, smak oczywiście i wygląd. Ważne dla nas było to, żeby uczestnicy nie marnowali danego produktu, żeby wszystko było wykorzystane.

- Pomysł na naszą potrawę wyszedł z tego, że jeszcze takiego dania nie jedliśmy i chcieliśmy sprawdzić, czy pomidory i kasza pasują do karpia, czy jabłko pasuje do kaszy i tak dalej. Karp z Niemodlina jest bardzo dobrze hodowany metodami z dawnych lat. Jest to karp karmiony paszą naturalną, jest trzymany na płuczkach przed sprzedażą, nie wyczuwalny jest w nim muł i są to bardzo mięsne karpie - dodaje Paweł Oleksy, jeden z uczestników.

Wspólne gotowanie było zakończeniem cyklu szkoleń dla restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych z województwa opolskiego pod hasłem "Czas na rybę".

Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego zorganizowano po raz 8. Dodajmy, że w 2015 roku karp niemodliński został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Aleksandra Czerkawska
Marcin Soból, Paweł Oleksy

Wiadomości z regionu

2024-11-22, godz. 21:15 Notariusze zapraszają na darmowe konsultacje. Będą w trzech opolskich miastach To ogólnopolska akcja organizowana już po raz 15. Notariusze doradzą, jak zabezpieczyć majątek rodziny, by uniknąć w przyszłości niepotrzebnych konfl… » więcej 2024-11-22, godz. 19:58 Rodzinna tragedia w Opolu. Policja i prokuratura wyjaśniają sprawę śmierci dziecka Prawdopodobnie do rodzinnej tragedii doszło w kamienicy przy ul. Armii Krajowej w pobliżu skrzyżowania z Dubois w Opolu. Jak przekazuje policja, nie żyje dziecko… » więcej 2024-11-22, godz. 19:39 Pożar domu w Dańcu. Mieszkańcy opuścili budynek przed przyjazdem straży Pięć zastępów straży pożarnej gasiło pożar domu jednorodzinnego w Dańcu. Troje mieszkańców samodzielnie oddaliło się z miejsca zagrożenia. Trwa ustalanie… » więcej 2024-11-22, godz. 19:00 Namysłowski magistrat chce poprawić dostępność dla niepełnosprawnych. W planach budowa windy Namysłowski magistrat ma się stać bardziej przyjazny dla osób z niepełnosprawnościami. Niedawno udało się poprawić jakość obsługi niesłyszących… » więcej 2024-11-22, godz. 18:00 Mieszkańcy Ligoty Dolnej nie zgadzają się na budowę otaczarni. Inwestor kupił już działkę Protest przeciwko budowie wytwórni mas bitumicznych zorganizowali przed południem mieszkańcy Ligoty Dolnej obok Kluczborka. Inwestor kupił działkę w strefie… » więcej 2024-11-22, godz. 18:00 Termomodernizacja ZOL w Głogówku. „Nie ma porównania z tym, co było” Poprawa efektywności energetycznej obiektu i większy komfort dla pacjentów - to główne korzyści z termomodernizacji Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego w… » więcej 2024-11-22, godz. 18:00 Opole: cały miesiąc z jarmarkiem bożonarodzeniowym. Oscypki z Białego Dunajca i chałwa z Turcji [ZDJĘCIA] Jarmark Bożonarodzeniowy wystartował! Opolski rynek wypełnił się atrakcjami dla dzieci, domkami wystawców i zielonymi drzewkami. » więcej 2024-11-22, godz. 17:30 Budują i remontują od 25 lat. Zarząd Dróg Wojewódzkich w Opolu z jubileuszem 2 mld złotych i 400 km dróg przebudowanych - taki jest bilans 25-letniej działalności Zarządu Dróg Wojewódzkich w Opolu. » więcej 2024-11-22, godz. 16:56 Można już przejechać "krajówką" przez Skorogoszcz. Ale są ograniczenia Drogowcy udostępnili kierowcom jeden pas ruchu w Skorogoszczy na DK94. Odcinek był nieprzejezdny od wrześniowej powodzi. Wystąpienie Nysy Kłodzkiej z koryta… » więcej 2024-11-22, godz. 16:14 Pluszowe misie z misją terapeutyczną będą rozweselać małych pacjentów Małe i większe maskotki trafiły do pacjentów oddziału pediatrii i chirurgii dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu. Okazją był obchodzony… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »