Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego O…
2021-02-21, 08:30 Autor: Joanna Matlak

Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny

Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
- Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta do odbiorcy i skrócić łańcuch dostaw – powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy” Antoni Konopka, wicemarszałek województwa.
Uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku.

- Ten pomysł narodził się w krajach skandynawskich, w Szwecji, i chodzi o to, żeby poprzez tych którzy gotują, częstują, zapraszają gości do swoich lokali i gospodarstw stworzyć sieć w której wykorzystuje się lokalne produkty i promuje je.

Dodajmy, że członkami sieci są firmy, gospodarstwa, rolnicy, sprzedawcy czy firmy cateringowe. Po spełnieniu określonych kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

- Taka sieć funkcjonuje w 13 krajach Europy, nie tylko w Unii Europejskiej i w 11 województwach naszego kraju. My mamy już 79 członków w tej sieci - dodaje Antoni Konopka.

Zobacz także

2020-10-27, godz. 08:39 Marcin Ociepa o politycznej sytuacji po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji z powodów eugenicznych Marcin Ociepa, wiceprezes zarządu krajowego Porozumienia -Te sprawy są bardzo trudne i te wybory są trudne, na jednej szali mamy bowiem oczekiwania wolności… » więcej 2020-10-26, godz. 09:03 Mariusz Grochowski o rehabilitacji pacjentów pocovidowych – Trafiają do nas pacjenci np. z osłabieniem albo z płytszym oddechem. Rehabilitacja ma poprawić wydolność wysiłkową i krążeniową, sprawność oddechową… » więcej 2020-10-25, godz. 08:31 Prof. Marek Gierlotka o przyczynach chorób cywilizacyjnych Jakie są przyczyny chorób cywilizacyjnych, z czego wynikają i jak się przed nimi chronić? Na te pytania odpowiadał prof. Marek Gierlotka, kierownik oddziału… » więcej 2020-10-24, godz. 08:26 Maciej Róg o tym, czym jest test Coopera i jak się do niego przygotować - Test Coopera to test sprawności fizycznej i służy temu, by określić czy dana osoba jest w dobrej kondycji czy powinna rozpocząć jakąś głębszą analizę… » więcej 2020-10-23, godz. 10:49 Sylwia Daniłowska o sytuacji na rynku pracy osób niepełnosprawnych - Tak naprawdę zrealizowaliśmy dwa badania, bo pierwsze mieliśmy w kwietniu tego roku, a więc około 3 tygodnie po tym jak koronawirus zagościł na dobre… » więcej 2020-10-22, godz. 08:40 Marek Froelich o sytuacji rolników w kontekście zalanych gospodarstw i upraw - Mamy w tym roku wszystkie możliwe klęski żywiołowe prócz suszy - powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy” Marek Froelich, prezes Izby Rolniczej… » więcej 2020-10-21, godz. 08:43 Konrad Gęsiarz o alarmującej sytuacji w Namysłowskim Centrum Zdrowia - Wcześniej mówiło się już o tym, że szpitale powiatowe, będą miały obowiązek obsługiwania pacjentów covidowych, ale trochę jesteśmy zaskoczeni rozmiarem… » więcej 2020-10-19, godz. 08:46 Violetta Porowska o najbliższym zjeździe okręgowym PiS – Zjazd okręgowy to zawsze duże wydarzenie dla struktury partyjnej, ale z powodu pandemii został on rozłożony na trzy dni – mówiła w porannej rozmowie… » więcej 2020-10-18, godz. 08:30 Hubert Kołodziej o korzyściach ze współpracy regionu opolskiego z partnerami z Węgier - W 1999 roku powstały sejmiki województw i naturalną sprawą było szukanie partnerów do współpracy. Kierunek węgierski był czymś naturalnym – mówił… » więcej 2020-10-17, godz. 08:35 Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności - Te dwa dni się ze sobą wiążą - powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy Jan Burniak, prezes Banku Żywności w Opolu. Rozmawialiśmy bowiem o Światowym… » więcej
1617181920
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »