- W moim obszarze zainteresowań jest przede wszystkim chemia, która pojawia się niemal na każdym etapie i ona warunkuje jakość wody, od niej zależy czy będzie ona biologicznie czynna, czy będzie się nadawać dla nas, ludzi, czy raczej dla roślin czy zwierząt – wyjaśniał dr Głowacki.
- Jeśli chodzi o występowanie wody, to ona jest dość powszechnie dostępna. I pod ziemią, na powierzchni i w powietrzu mamy jej sporo. Istotą problemu jest jakość wody. Tymczasem często koncentrujemy się na aspekcie ilościowym, pomijając ten podstawowy, dotyczący jej jakości – dodał naukowiec.
- Woda zdatna do picia, to woda właściwie zanieczyszczona, zdatna dla nas do bezpiecznego spożywania. Musi mieć ona nie za dużo, ale i nie za mało części mineralnych. W Opolu mamy dodatkowo tę korzystną sytuację, że pobieramy wodę z takich warstw, gdzie ona bardzo długo przesiąka i wzbogaca się takimi elementami, które są dla nas korzystne – wyjaśniał dr Głowacki.