– Karp, żeby nie był sztampowy może być podany w przeróżny sposób, na przykład w stylu śródziemnomorskim – powiedział w „Poglądach i osadach” Marek Starzyński, szef kuchni i prezes Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Opolskiego. – Karpia możemy też zamarynować w soku z buraka, żeby nie było czuć posmaku mułu. Wtedy dodamy mu troszkę słodyczy, koloru a struktura mięsa będzie zupełnie inaczej widoczna. Możemy też go posypać parmezanem i zieloną pietruszką, a potem zapiec – podpowiedział. Gość Radia Opole zwrócił uwagę, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, dlatego w wigilię i święta warto postawić właśnie na ryby, a nie objadać się gołąbkami i kapustą. Na polskie stoły wigilijne wracają takie ryby jak dorsz czy łosoś. – Ale nasz karp nie odbiega smakowo od tych ryb, tylko trzeba go dobrze przyrządzić. Żeby było tradycyjnie, choć trochę karpia powinno się pojawić, ale na przykład do ryby po grecku bardzo dobrze sprawdzi się dorsz – dodał.