MRiRW: polsko-tunezyjskie rozmowy o współpracy w zakresie handlu żywnością
Cytowany w informacji MRiRW Czerniak podkreślił, że Polska jest znaczącym producentem i eksporterem żywności, między innymi zbóż, których jest jednym z głównych producentów w UE.
Przedstawiciel resortu rolnictwa zgłosił jednocześnie gotowość do zwiększenia wolumenu i asortymentu polskiego eksportu rolnego i wyraził nadzieję na szybkie uzgodnienie warunków dostępu do rynku tunezyjskiego dla mięsa i produktów drobiowych.
Ministerstwo przekazało, że ambasador Chebbi potwierdził zainteresowanie strony tunezyjskiej dalszym rozwojem współpracy z Polską, w tym w zakresie handlu rolnego. "Zwrócił uwagę na możliwości eksportu zboża do Tunezji. Zachęcił też polskie firmy do wspólnych przedsięwzięć z partnerami tunezyjskimi w celu wejścia na inne rynki afrykańskie" - dodał.
Ambasador podczas rozmowy zwrócił uwagę na kluczowe znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego, na które negatywny wpływ miała rosyjska agresja na Ukrainę, ale też postępujące zmiany klimatyczne. Dlatego też, jego zdaniem, ważne jest wdrażanie innowacji technologicznych w rolnictwie oraz wymiana doświadczeń na poziomie eksperckim - poinformowało MRiRW.
Jak podało ministerstwo, wiceminister Czerniak zapewnił o gotowości instytutów badawczych nadzorowanych przez resort do zacieśnienia relacji z odpowiednikami tunezyjskimi. Wyraził też nadzieję, że udział we wspólnych badaniach oraz wymiana doświadczeń przyczynią się do zwiększania odporności polskiego i tunezyjskiego sektora rolnego na ewentualne kryzysy.
Zgodnie z przekazanymi przez MRiRW danymi, w 2023 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych do Tunezji wyniosła 5,4 mln euro. Polska eksportowała głównie sery i twarogi, masło oraz inne tłuszcze otrzymywanie z mleka. W pierwszym kwartale 2024 r. nastąpił istotny wzrost eksportu żywności do Tunezji do poziomu 16,8 mln euro. Wzrost był spowodowany eksportem cukru za prawie 15,5 mln euro. (PAP)
awy/ mick/