Radio Opole » Kraj i świat
2024-03-19, 10:10 Autor: PAP

Ludzie tracą zdrowe bakterie

Coraz mniej pożytecznych bakterii zjadających błonnik żyje w jelitach mieszkańców rozwiniętych krajów. Jest to wynik zmian, jakie zachodzą w diecie.

O tym, że błonnik jest zdrowy, słyszał zapewne prawie każdy. Warto też wiedzieć, że błonnik to celuloza – jeden z głównych składników różnych części roślin. Jego obecność w żywności pozwala utrzymać w równowadze jelitową florę bakteryjną.


Najpierw korzystają z niego bakterie, które dzięki specjalnym enzymom potrafią go rozłożyć i zapewniają składniki odżywcze kolejnym mikrobom – wyjaśniają naukowcy z Uniwersytet Ben Guriona.


Z ich nowego odkrycia wynika, że w zachodnich, wysokorozwiniętych społeczeństwach, zjadających celulozę bakterii jelitowych jest coraz mniej.


"Przez większość ewolucji człowieka błonnik zawsze był głównym składnikiem diety. To także główny składnik diety naszych przodków. Utrzymuje on naszą florę jelitową w zdrowiu" – podkreśla Sarah Morais kierująca badaniem opisanym na łamach magazynu "Science" (http://dx.doi.org/10.1126/science.adj9223).


Kluczową rolę pełni bateria Ruminococcus. Radzi sobie one z błonnikiem, produkując duże, wydzielane poza komórkę kompleksy białek – celulosomy.


"Rozłożenie celulozy to trudne zadanie. Tylko nieliczne bakterie to potrafią. Ciężką jest ją strawić, ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie. Błonnik w jelicie przypomina pień drzewa pływający w basenie. Nasiąka wodą, ale się nie rozpuszcza" - tłumaczy inny autor badania, Ed Bayer.


Wspomniane celulosomy przyłączają się jednak do cząsteczek błonnika i rozkładają je na części. Te fragmenty mogą być już później wykorzystane przez całe populacje różnych bakterii. Ruminococcus zajmuje więc pierwsze miejsce w całej kaskadzie.


"Ta produkująca celulosomy bakteria była z nami od długiego czasu. Jej przodkowie odkrywają kluczowe role w organizmach krów i owiec. Byliśmy zaskoczeni tym, jak bakterie te zmieniały gospodarzy w trakcie ewolucji – szczepy znajdowane u ludzi są bardziej spokrewnione z żyjącymi w zwierzętach, niż w organizmach naszych przodków" – mówi jeden z badaczy, prof. Itzhak Mizrahi.


Wskazuje to, że ważny komponent bakteryjnej flory ludzie uzyskali od hodowanych zwierząt.


Jednak historia bakterii się na tym nie kończy. Podczas gdy mikrob powszechnie występuje w prymitywnych populacjach zbieracko-łowieckich oraz społecznościach wiejskich, u ludzi żyjących w rozwiniętych społeczeństwach często w ogóle jej nie ma.


"Nasi afrykańscy przodkowie żyjący 20 tys. lat temu nie kupowali lunchu na wynos, ani nie zamawiali go przez telefon" – mówi współpracujący z naukowcami William Martin z Uniwersytetu Heinricha Heinego w Düsseldorfie.


Rzecz w tym, że dieta rozwiniętych społeczeństw mocno odbiega od naturalnej i zwykle zawiera mało błonnika. To może być przyczyną utraty bakterii – uważają naukowcy. Doradzają więc dodawać go do diety w odpowiednich ilościach. (PAP)


Marek Matacz


mat/ zan/


Kraj i świat

2024-05-30, godz. 07:40 Żużlowa GP – na Markecie już po raz trzydziesty W sobotę w Pradze odbędzie się czwarta tegoroczna eliminacja mistrzostw świata na żużlu, a sumie będą to już 30 zawody w historii w ramach Grand Prix… » więcej 2024-05-30, godz. 07:30 Stefan Hertmans: ubierz banalnego człowieka w mundur, a zamieni się w potwora (WYWIAD) Fakty to coś, co trzeba przetłumaczyć na doświadczenie. Historycy piszą o faktach, pisarze: o tym, jakie uczucia wzbudzają - mówi PAP belgijski pisarz Stefan… » więcej 2024-05-30, godz. 07:30 Ukraina/ Rosjanie atakowali w nocy rakietami i dronami, celowali w lotnisko wojskowe Wojska rosyjskie zaatakowały w nocy cele na Ukrainie, odpalając w ich kierunku rakiety manewrujące z bombowców strategicznych Tu-95 oraz drony uderzeniowe… » więcej 2024-05-30, godz. 07:20 Gwiazdor „Trzynastu powodów” zrezygnował z aktorstwa, by zająć się muzyką Po raz ostatni Dylana Minnette’a można było zobaczyć na ekranie w kilku odcinkach serialu „Zepsuta krew” z 2022 roku. Artysta, któremu popularność… » więcej 2024-05-30, godz. 07:20 Ekspert: w przesłuchaniu metoda na dobrego i złego glinę już nie działa (wywiad) Metoda na dobrego i złego glinę podczas przesłuchania już nie działa, dzisiaj korzystamy z nowoczesnej psychologii - powiedział PAP Wiesław Zyskowski, ekspert… » więcej 2024-05-30, godz. 07:20 Grecja/ Ekspert: społeczeństwo wciąż odczuwa skutki kryzysu gospodarczego Greckie społeczeństwo wciąż odczuwa skutki kryzysu, a wielu młodych Greków odnosi wrażenie, że jest 'w kropce' - mówi PAP prof. Manos Macaganis z greckiego… » więcej 2024-05-30, godz. 07:20 Dr Perlikowski: większość kandydatów do PE nie walczy o nowy elektorat (wywiad) Można odnieść wrażenie, że większość kandydatów do Parlamentu Europejskiego nie walczy o nowy elektorat - powiedział PAP politolog dr Łukasz Perlikowski… » więcej 2024-05-30, godz. 07:20 Raport: tylko 12 proc. osób po sześćdziesiątce zaszczepiło się w Europie przeciwko Covid-19 W Europie spadła liczba szczepień przeciwko Covid-19. W sezonie 2023/2024 zaszczepiło się zaledwie 12 proc. osób po sześćdziesiątym roku życia - wynika… » więcej 2024-05-30, godz. 07:20 Raport UNICEF o szczepieniu dzieci z doświadczeniem uchodźczym Jedna na trzy zapytane matki z Ukrainy nie wie, gdzie, kiedy i jak zaszczepić dziecko w Polsce; szczepienia mają niski priorytet wśród rodziców, a respondentki… » więcej 2024-05-30, godz. 07:10 Wybory do PE/ Piątek ostatnim dniem na złożenie wniosku o głosowanie przez pełnomocnika Piątek jest ostatnim dniem, w którym wyborcy z niepełnosprawnością i osoby starsze mogą złożyć wniosek o głosowanie przez pełnomocnika w wyborach do… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »