Radio Opole » Wiadomości z regionu
2013-09-12, 09:27 Autor: Radio Opole

Kamińska: Mówiąc o rozwoju, nie można pomijać edukacji

W Opolu odbędzie się dziś (12.09) konferencja inaugurująca projekt „Opolskie szkolnictwo zawodowe bliżej rynku pracy”, realizowany przez Regionalne Centrum Rozwoju Edukacji w ramach programu Specjalnej Strefy Demograficznej w województwie opolskim. – Mówiąc o rozwoju regionu, nie można pomijać spraw edukacji – stwierdziła w porannej rozmowie "W cztery oczy" Barbara Kamińska z Zarządu Województwa Opolskiego.

 – Zdajemy sobie sprawę z tego, że przejście od edukacji do zatrudnienia to trudny i skomplikowany proces – podkreśla Barbara Kamińska. – Polska młodzież wchodzi na rynek pracy trochę później niż ich rówieśnicy w Unii Europejskiej i obserwujemy, że absolwentom szkół zawodowych coraz trudniej znaleźć pracę w kraju. Około 50% absolwentów szkół zawodowych nie znajduje zatrudnienia zgodnie ze swoim wykształceniem. Powodem nie jest tylko brak zatrudnienia, ale też jakość kwalifikacji, które uzyskują – zaznacza.

– Dziś inaugurujemy kolejny ważny projekt, „Opolskie szkolnictwo zawodowe bliżej rynku pracy” – dodaje wicemarszałek. – Biorą w nim udział wszystkie szkoły zawodowe Opolszczyzny, zostanie nim objętych około 18 tysięcy uczniów w prawie 50 placówkach. Projekt będzie realizowany do końca maja 2015 roku – zapowiada gość Radia Opole.

Barbara Kamińska zwraca też uwagę, że w procesie edukacji niezwykle ważna jest współpraca z pracodawcami. – Żeby przygotować młodych ludzi do rynku pracy, nie można zamknąć się w murach szkoły. Ta platforma współpracy dla efektywnego kształcenia jest już wymogiem sine qua non. Wyposażenie wszystkich szkół, które biorą udział w projekcie, to jedno z założeń – specjalistyczne pracownie do kształcenia zawodowego, wyposażenie w pracowni fizyczno-chemicznych. Jednym z najważniejszych celów jest rozbudowa sieci współpracy szkół zawodowych i podmiotów gospodarczych. Zostanie zorganizowanych około 1400 praktyk, zarówno w kraju, jak i zagranicą – informuje wicemarszałek.

Jak dodaje Kamińska, specjalizacje zawodowe mające największe szanse powodzenia ściśle współgrają z branżami, które rozwijają się w tej chwili na Opolszczyźnie. Są nimi przede wszystkim energetyka i przetwórstwo spożywcze.

Posłuchaj wypowiedzi naszej rozmówczyni:




Źródło: Rozmowa „W cztery oczy”.

Oprac. Marta Bobowska (oprac. WK)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »