Radio Opole » Wiadomości z regionu
2013-09-03, 09:28 Autor: Radio Opole

"Czekamy na decyzję premiera w sprawie wójta Pulita"

- Czasami samorządowcy zapominają, że nie są władzą absolutną i muszą przede wszystkim działać dla dobra tych, którzy ich wybrali - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" dyrektor gabinetu wojewody Szymon Ogłaza pytany o zastrzeżenia dotyczące oświatowych działań wójta Skarbimierza Andrzeja Pulita.- Generalnie jest to cały blok zarzutów mówiących o notorycznym łamaniu prawa oświatowego, zwłaszcza Karty Nauczyciela - dodaje.

Andrzej Pulit- Chodzi o nieprzestrzeganie przepisów, które wyraźnie mówią o pewnych wymogach wobec np. kandydatów na dyrektora szkoły czy placówki oświatowej - wylicza Szymon Ogłaza.

Zastrzeżenia do decyzji podejmowanych przez wójta Skarbimierza ma Wydziału Kontroli w Opolskim Urzędzie Wojewódzkim. Wojewoda po zapoznaniu się z nim złożył wniosek o odwołanie go z funkcji. Andrzej Pulit z kolei domaga się od premiera powołania komisji, która ma wyjaśnić, czy wojewoda opolski ma podstawy prawne, aby wnioskować o jego odwołanie. - Każdy może napisać wszystko, co mu przyjdzie do głowy. Pan wójt zareagował dość szybko. Nie wiem, czy jest to wytwór wyobraźni, czy jest to celowe działanie odwracające uwagę od jego bezprawnych działań. Opisał spisek, w który zaangażowani są chyba wszyscy, także media - dodaje dyrektor gabinetu wojewody.

Wójt Andrzej Pulit twierdzi, że Ryszard Wilczyński nie działa w interesie publicznym, a jedynie prywatnym. Miał ponadto naruszyć podstawowe reguły ustawy o samorządzie gminnym. Prezes Rady Ministrów nie ma określonego czasu, w którym musi się odnieść do pisma wójta. Jego treść muszą teraz przeanalizować prawnicy Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, a następnie kancelaria prawna premiera. Zdaniem dyrektora gabinetu wojewody, na stanowisko szefa rządu trzeba będzie poczekać co najmniej kilka tygodni.

Posłuchaj wypowiedzi Szymona Ogłazy:

Posłuchaj także rozmowy "W cztery oczy"


Jacek Rudnik (oprac. JM)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »