Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-11-08, 19:30 Autor: Witold Wośtak

Jubileusz strażaków z Krapkowic. Podziękowania, podsumowania i wyzwania na najbliższy czas

25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie Komendy Powiatowej PSP w Krapkowicach [fot. Witold Wośtak]
25-lecie świętuje Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Krapkowicach. W siedzibie przy ulicy 3 Maja odsłonięto pamiątkową tablicę i wyróżniono strażaków.
To przede wszystkim okazja do podsumowania ćwierćwiecza komendy, ale też do rozmów o wyzwaniach na najbliższe lata. - Ciągle pracujemy, żeby komenda była wizytówką miasta - mówi starszy brygadier Rafał Bisowski, komendant PSP w Krapkowicach.

- Krapkowice leżą w sercu Opolszczyzny, a komenda i cała nasza brać strażacka również leży nam na sercu. Zmieniamy warunki pracy strażaków i staramy się pozyskiwać nowy sprzęt, między innymi nowe maszyny do ćwiczeń i nowe trenażery. Prawda jest taka, że mógłbym godzinami opowiadać o tym, co tutaj zmieniło się, ale lepiej po prostu rzucić okiem, jak to wygląda w środku.

- To czas wielu wyzwań, czas budowy, rozwoju, szkolenia i doskonalenia kadry. Można to było zobaczyć na przykład w ostatnich tygodniach podczas działań przeciwpowodziowych. Strażacy z Krapkowic wykazali się pełnym profesjonalizmem, doskonałą współpracą z samorządami, a także świetnie użyli sprzętu, który mają do dyspozycji - dodaje starszy brygadier Paweł Kielar, Opolski Komendant Wojewódzki PSP.

Brygadier Lucjan Lubaszka, dowódca jednostki ratowniczo-gaśniczej i oficer prasowy, służy w Krapkowicach od 2000 roku, z 2,5 letnią przerwą na pracę w Głubczycach. Strażak mówi o wielkich zmianach w tym czasie.

- Widać kolosalny postęp w tym czasie. Mam na myśli wyposażenie komendy, bazę lokalową, szkolenia oraz zakres obowiązków, bo coraz więcej wymaga się od straży pożarnej. Moim zdaniem, najbardziej zmieniło się wyposażenie, ale również podejście ludzi do służby i do pracy. Ono jest coraz bardziej poważne – większe zagrożenia i więcej wymagań, więc musimy do tego podchodzić coraz poważniej.

- To jest praca w ferworze czasu. Wszystko jest potrzebne na już – na tę chwilę. Na dobrą sprawę przez cały czas walczymy z czasem i przez cały czas musimy być bardzo skupieni. Nie może dojść do żadnej pomyłki - dodaje starszy strażak Joanna Cieśla, która pracuje w Krapkowicach od 5 lat.

Wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura, mieszkanka Krapkowic, ocenia, że strażacy stali się częścią lokalnej społeczności. Jej zdaniem, potrzeba jeszcze więcej działalności edukacyjnej.

- I takiego uświadamiania społeczeństwu, że mieszkańcy sami są również odpowiedzialni za to, co dzieje się wokół nich. Chodzi o uczenie nas nawzajem, również jako osób dorosłych, że w momencie kryzysów czy sytuacjach zagrożenia życia musimy czasem podporządkować się. Myślę, że tutaj mamy jeszcze trochę do zrobienia.

Obecnie w krapkowickiej komendzie służy 54 strażaków.
R. Bisowski i P. Kielar
L. Lubaszka i H. Cieśla
Zuzanna Donath-Kasiura
Posłuchaj materiału z magazynu Reporterski Obraz Dnia

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »