Radio Opole » Wiadomości z regionu
2013-03-29, 10:19 Autor: Radio Opole

Wielki Piątek rozpoczynano kąpielą

– Jednym z najważniejszych przesłań jest obmycie się, oczyszczenie fizyczne i duchowe – powiedziała w porannej rozmowie „W cztery oczy” Elżbieta Oficjalska, etnograf z Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu-Bierkowicach, pytana o wielkopiątkowe tradycje katolików na Śląsku Opolskim. Wbrew pozorom, mimo postępującej komercjalizacji naszego życia, sporo tradycji Wielkiego Piątku jest nadal kultywowanych.

 – Zaczynając od rana – to było pójście na Cedron, to obrzędowe obmywanie się zarówno w sensie fizycznym, jak i duchowym. Uważano, że woda wielkopiątkowa ma szczególną moc i pomaga na choroby skórne, a dziewczętom poprawia urodę – wyjaśnia etnograf.

– Praktykowane było obmywanie się w wodzie, tak jakby oczyszczenie się z grzechów. Obmywano się w wodzie, która płynęła, tzn. nie można było pójść do stawku, do jeziorka, to musiała być rzeczka, strumyczek, cokolwiek, co się ruszało. I lepiej, żeby płynęła na wschód, tam jest Jerozolima, gdzie Chrystus rozpoczął swoje nauki i tam zginął – wyjaśnia nasza rozmówczyni.

– W Wielki Piątek obowiązuje też katolików ścisły post – przypomniała etnograf. Niezależnie od innych zwyczajów, ten jest kultywowany także w pozawiejskich regionach. – Cały Wielki Post, a zwłaszcza Wielki Tydzień był traktowany dużo poważniej niż dzisiaj. W zasadzie mięsa „nie oglądano” przez 40 dni. Możemy dzisiejszymi kategoriami powiedzieć, że to było oczyszczanie organizmu, które w tej chwili jest bardzo modne, a wtedy podchodzono do tego w zupełnie inny sposób, było to na poziomie bardziej duchowym – podkreśla etnograf.

Jednym z kultywowanych na Śląsku Opolskim zwyczajów jest też ustawianie w Wielki Piątek przy domostwach lub wieszanie na nich krzyżyków – co miało uchronić przed niedostatkiem i przynieść rodzinie zdrowie. Ciekawym zwyczajem dotyczącym śmigusa dyngusa jest zachowane do dziś na Śląsku oblewanie wodą także mężczyzn przez kobiety, co zwykle następowało we wtorek.

Posłuchaj rozmowy „W cztery oczy”.

Przeczytaj także: Wielkopiątkowa kąpiel w rzece

Posłuchaj wypowiedzi naszej rozmówczyni:





Jacek Rudnik, Adam Wołek (oprac. WK)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »