Radio Opole » Wiadomości z regionu
2013-02-09, 17:09 Autor: Radio Opole

Co było na taśmach wójta Pulita?

Wracamy do sprawy podsłuchów w opolskich strukturach Polskiego Stronnictwa Ludowego. W nagraniu, które miało trafić do Andrzeja Pulita, wójta Skarbimierza - jak sam mówi - występują: Stanisław Rakoczy, szef opolskich struktur PSL, wicewojewoda Antoni Jastrzembski oraz dyrektorka jednej ze szkół. - Na tym nagraniu ewidentnie słychać, że dyrektorka pomawia mnie, a koledzy słuchają i w związku z tym ustalają, co ze mną zrobić i podejmują czynności - mówi Pulit.

Andrzej Pulit- Później to się stało faktem - dodaje wójt Skarbimierza.

Wicewojewoda Antoni Jastrzembski w tej sprawie złożył już zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. - Chodzi o ściganie tych, którzy te nagrania rozpowszechniają oraz tych, którzy założyli podsłuch - mówi Jastrzembski.

Andrzej Pulit przypuszcza, że to nie ostatnie nagranie z udziałem prominentnych działaczy PSL, które ujrzy światło dzienne. - Parę sztuk na pewno tego jest. Przecież w dzisiejszych czasach jest elektronika, więc można dużo rzeczy zrobić - zaznacza wójt Skarbimierza.

Wójt Pulit wyjaśnił, że nagranie otrzymał w sierpniu ubiegłego roku i zostało najprawdopodobniej zarejestrowane w siedzibie Polskiego Stronnictwa Ludowego w Opolu. W tej chwili śledczy ustalają, kto był autorem nagrania.

Przeczytaj także:

Członkowie opolskiego PSL-u byli podsłuchiwani?


Piotr Wójtowicz (oprac. BO)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »