Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-04-22, 16:12 Autor: Jakub Biel

Zakasali rękawy i posadzili drzewa w pobliżu Dobrzenia Wielkiego w ramach akcji "Lasy pełne energii"

Akcja "Las Pełen Energii" [fot. Jędrzej Łuczak]
Akcja "Las Pełen Energii" [fot. Jędrzej Łuczak]
Dęby, jawory, lipy czy sosny – kilka tysięcy sadzonek tych drzew dzięki pracy młodzieży, pracowników Elektrowni Opole i Nadleśnictwa w Kup wzbogaciło przestrzeń w pobliżu lasu w sąsiedztwie Dobrzenia Wielkiego. Było to możliwe dzięki akcji Polskiej Grupy Energetycznej „Lasy pełne energii”, która odbywa się już od 24 lat.
- Ten projekt ma charakter warsztatowo-edukacyjny – podkreśla Justyna Soppa, zastępca dyrektora w Elektrowni Opole. - Sadzimy drzewa, sadzimy lasy w 14 województwach. Akcja ma na celu wsparcie środowiska i wymiar ekologiczny. Polityka odpowiedzialnego biznesu zobowiązuje nas też do tego, abyśmy wspierali środowisko.

- To wielka lekcja biologii i cieszymy się, że możemy wziąć w niej udział – mówi Barbara Baucz-Malij, wicedyrektor Zespołu Szkół w Dobrzeniu Wielkim. - Bardzo się cieszymy, że możemy kolejny raz brać udział w tej szczytnej akcji sadzenia lasów i szczególnie, że jest to teren nam bliski, blisko naszej szkoły, wszyscy będziemy z tego korzystać. Uczniowie widzą, jak wygląda las. Jest to lekcja biologii w terenie, ekologii, o której się uczymy, widzimy. Jakie są gatunki, które rosną naturalnie, którym musimy pomóc. No i naprawdę jesteśmy zadowoleni, że możemy to wszystko obserwować tutaj w terenie.

- Asortymentu z pewnością nam nie zabraknie - mówi Marek Koteluk, leśniczy z Nadleśnictwa w Kup. - Sadzimy tutaj cztery gatunki drzew. Dęba, jawora, lipę oraz sosnę. Powierzchnia ma około 3,5 ha. Wysadzimy tutaj około 21 tys. sadzonek. Będziemy sadzić tu w 50% sosnę, w 30% dęba i reszta gatunków to będzie zajmowało 20%.

W 2023 roku podczas akcji „Lasy pełne energii” zasadzono 110 tys. drzew. W tym roku ten wynik ma być jeszcze lepszy.
Justyna Soppa
Barbara Baucz-Malij
Marek Koteluk

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »