Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-04-13, 20:00 Autor: Witold Wośtak

Propozycja na weekend - spacer po odnowionym parku w Tułowicach. Przyroda budzi się do życia

Zespół parkowo-pałacowy w Tułowicach [fot. Witold Wośtak]
Zespół parkowo-pałacowy w Tułowicach [fot. Witold Wośtak]
Zespół parkowo-pałacowy w Tułowicach [fot. Witold Wośtak]
Zespół parkowo-pałacowy w Tułowicach [fot. Witold Wośtak]
Zespół parkowo-pałacowy w Tułowicach [fot. Witold Wośtak]
Zespół parkowo-pałacowy w Tułowicach [fot. Witold Wośtak]
"O każdej porze roku warto wybrać się na spacer w naszym parku". W ten sposób Adam Sinicki, dyrektor Zespołu Szkół w Tułowicach, zachęca do odwiedzenia odnowionego terenu zielonego przy ulicy Zamkowej.
Rewitalizacja była prowadzona od 2006 roku, a park udostępniono w czerwcu ubiegłego roku nie tylko uczniom, ale i wszystkim chętnym.

- Teraz wrażenia są lepsze, bo większość z dwunastu tysięcy bylin przyjęła się i kwitnie - zaznacza Adam Sinicki.

- Można przejść alejkami spacerowymi, które zostały wykonane właśnie w ostatnim etapie, oraz przejść wokół pałacu. Myślę więc, że to doskonałe miejsce na przystanek podczas wycieczki rowerowej bądź samochodowej. Można tutaj odetchnąć, usiąść na ławce i podziwiać przyrodę budzącą się dokładnie teraz do życia. Warto przyjechać i to zobaczyć.

Ciekawostką w parku przy tułowickiej szkole są dwie ziemianki, czyli lodówki z osiemnastego wieku.

- Tam jest dwuczęściowa chłodnia. W jednym miejscu bardziej lodówka, w drugiej części bardziej zamrażarka, a więc głębsza piwnica. W jednej przechowywano warzywa, w drugiej części trzymano mięso i inne produkty mogące zepsuć się. Dzięki tej technologii przetrzymywania produktów one wytrzymywały i wystarczały na cały rok - dodaje Adam Sinicki.

Ostatni etap rewitalizacji kosztował 2,8 miliona złotych, gdzie 1,1 miliona zapewniło opolskie starostwo jako organ prowadzący. Pozostałe pieniądze pochodziły z dotacji unijnych.
Adam Sinicki 1
Adam Sinicki 2

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »